Több nagyvárosba, így Debrecenbe is megérkezett a betlehemi láng, amelyet a Betlehemi Születés Templomának örökmécseséről gyújtottak meg, és a 43. Főnix Cserkészcsapat cserkészei vitték el Bécsből Debrecenbe.

A december 16-án négy órakor a debreceni Emlékkertben megrendezett alkalmon a debreceni keresztyén közösségek képviselői átvették a lángot, amely még több család otthonába eljuthat így.

Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőjében kiemelte, milyen nagy ajándék, hogy még a járvány sújtotta időben is a cserkészek révén eljuthatott Debrecen városába a betlehemi láng.

Forrás: Dehir.hu

Forrás: Dehir.hu

Az alkalmon a város keresztény közösségeit Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyés püspöke, Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze, Tóth Sándor, az Új Remény Baptista Gyülekezet lelkipásztora, Sipos Barnabás, a Debreceni Szent Háromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke képviselte.

Fekete Károly a láng átvételét követően beszédében egy karácsonyi legendát idézett fel, amelyen keresztül Jézus Krisztusra mutatott, a Békesség Fejedelmére.  A történet szerint az angyalok Betlehem felett énekeltek: dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség a jóakaratú embereknek.  Már ment volna tovább az angyali sereg, de középen egy kisangyal elcsukló hangon abbahagyta az éneklést, a többiek helyette is énekelték: békesség a földön a jóakaratú embereknek. A karvezető a himnusz után megkérdezte a kisangyalt, miért hagyta abba az éneklést. Így válaszolt: az Isten dicsőítését jó szívvel tudtam énekelni, aztán lenéztem a földre és láttam, mennyi békétlenség van az emberek között. Nem tudtam jó szívvel kimondani. Az angyali kar vezetője pedig elmondta a kisangyalnak, hogy nem baj, majd jövőre megtanulja, hogy az a Jézus, aki Betlehemben megszületett, akit dicsőítenek, az egyik méltóságjelzője ez lesz: Békesség Fejedelme. Egyedül rá nézve érdemes kimondani: békesség a jóakaratú embereknek.

Fekete Károly a történetet követően így fogalmazott: „Ma a sokféle békétlenséggel küzdő világunkban és a sokféle békétlenséggel küzdő szívünkben, nemcsak rajtunk múlik a békesség, hanem a Békesség Fejedelme az, aki minden békétlenségünkkel békességre tud vezetni.”

Forrás: Facebook

Kép: dehir.hu