Rendhagyó módon ismerhetünk meg zenetörténeti érdekességeket a Bartók Rádióban. Bartók Béla születésének 140. évfordulója ihlette a Bartók-vetélkedőt, amely a Magyar Rádió Gyermekkórusának növendékeivel valósult meg. A fiatalok versengésén és izgalmas produkcióin keresztül feltárul a kiváló magyar zeneszerző, zongoraművész és népzenekutató élete és munkássága. A vetélkedőt két részletben, aranyvasárnap és december 26-án tűzi műsorra a Bartók Rádió.

Rendkívül különleges és egyedi versenynek adott otthont a Marczibányi téri Kodály Iskola.

A Magyar Rádió Gyermekkórusának csaknem száz tagja mérte össze tudását a Bartók-vetélkedőben, ahol egyáltalán nem a száraz tényeké volt a főszerep. A fiatalok heteken keresztül készültek a próbákra, Walter Judit betanító karnagy segítségével. Korosztályukhoz mért feladatokkal kellett bemutatniuk a nagyszerű zeneszerző életét.

Amellett, hogy egymást segítve gyűjtögették a pontokat a kvízkérdésekkel, számos izgalmas produkciót is tartogattak a zsűrinek és a közönségnek. Bartók különböző, fontos életszakaszait jelenetekben keltették életre. Ezekből kirajzolódott, hogy visszahúzódó gyermekként hogyan tudott volna beilleszkedni kortársai közé, hogyan ismerkedhetett meg felesége, Sándor Emma révén Kodály Zoltánnal, milyen volt Igor Sztravinszkijjal való kapcsolata és miként írta meg feleségének szánt utolsó zongoraversenyét, amelyet madárhangok ihlettek.

A kérdések négy kategóriára oszlottak, a szerző gyermekkorához, a népzenegyűjtéshez, a zeneszerző zongoraművészi munkásságához és az amerikai éveihez kötődtek. A kiskamaszok elképesztő tudásról és fantáziáról tettek tanúbizonyságot, hihetetlen mennyiségű információt adtak a feladatokhoz. Becze Szilviának, a vetélkedő háziasszonyának egy-egy kérdéssel kapcsolatban elmondták saját véleményüket is, vagy tippeltek, miként hozhatta meg élete meghatározó, fontos döntéseit a szerző. Az ifjú versenyzőket lenyűgözte Bartók tehetsége, nyelvérzéke és ritmusos darabjai, ami egyértelműen megerősítette, hogy a klasszikus zene szeretete kortalan.

Aki szeretné átélni a vetélkedő izgalmait és érdekes részleteket megismerni a zseniális zeneszerző életéről, annak érdemes követnie a Kezdőhang című műsort, aranyvasárnap és december 26-án 11 órától a Bartók Rádióban.

Bartók-vetélkedő – december 19-én és december 26-án a Bartók Rádióban.

Forrás: felvidék.ma

Kép: Zeneakadémia