Mivel a korábbi vírusvariánsokhoz képest sokkal gyorsabban terjed, hamarosan Európában, így Magyarországon is az omikron válik majd a domináns mutációvá. Bár a dél-afrikai vírustörzs súlyosságának megítéléséről megoszlanak a vélemények, azt azonban már sokan biztosra veszik, hogy hamarosan hazánkban is berobban az ötödik hullám, amelyet az új szupermutáns fog előidézni. A legfrissebb angol tanulmány eredményei azonban bizakodásra adnak okot – olvasható a Magyar Nemzetben.

– Magyarországon összesen 61 személynél mutatták ki az omikron-fertőzést, tehát a számadatokból is látszik, hogy idehaza még nem ez a domináns vírustörzs. Az azonban egészen biztos, hogy hazánkban is át fogja venni irányítást – hívta fel a figyelmet a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a TV2 Mokka című műsorában.

Szlávik János kiemelte: bár úgy tűnik, hogy a dél-afrikai mutáns sokkal gyorsabb terjedésű, mint a korábbi változatok, biztató hírek is érkeztek róla. Az első nagyobb angol tanulmány eredményei szerint ugyanis az omikron súlyossága sokkal enyhébb, a kórházba kerülés esélye kisebb eséllyel fenyegeti a fertőzötteket, akik pedig kórházba kerülnek, azoknak a nagy része oltatlan.

– Úgy tűnik, hogy ezt a vírusvariánst elkaphatják az oltottak is, de súlyos állapotba csak azok kerülnek, akik eddig nem találkoztak a vírussal vagy nincsenek beoltva – rögzítette a szakember.

A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala által elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat egyébként egybeesik több más vizsgálattal is, amelyek szintén az omikron variáns okozta súlyos megbetegedések kisebb kockázatát mutatták ki. Egy dél-afrikai tanulmány megállapításai szerint ugyanis az omikronnal fertőződött páciensek 70-80 százalékkal kisebb eséllyel kerülnek kórházba, mint azok, akik a delta variánst kapták el.

A dél-afrikai vírustörzs kapcsán az is kiderült, hogy a tünetei és lappangási ideje sokkal rövidebb, mindössze három-öt napig tart, a felismerését pedig az is megnehezíti, hogy a tünetei eltérnek a korábbi variánsok ismertetőjeleitől. Szlávik János szerint egyesek úgy vélik, hogy az omikron a SARS és a nátha keveredéséből származik. Erre utalnak a fertőzés első tünetei, a tüsszögés, az orrfolyás és orrdugulás, a fejfájás és a torokfájdalom is – magyarázta a szakember.

A teljes cikket itt találják meg.