A baloldal miniszterelnök-jelöltjének szóban forgó ígéretei szöges ellentétben állnak a baloldali tömb korábban hangoztatott rezsipolitikai elképzeléseivel – hívta fel a figyelmet a Századvég legfrissebb elemzésében. – olvasható a Magyar Hírlapban.

Márki-Zay Péter és baloldali szövetségesei plakátkampányba fogtak, melynek keretében többek között azt hirdetik, hogy „Orbán megy, rezsicsökkentés marad”. A balliberális kormányfőjelölt a Népszavának adott friss interjújában szintén rögzítette, hogy a „rezsicsökkentés marad”, továbbá határozottan tagadta és „kikérte magának”, hogy feloldaná a lakossági energiadíjak 2014-es befagyasztását. Tekintettel arra, hogy a szóban forgó ígéretek szöges ellentétben állnak a baloldali tömb korábban hangoztatott rezsipolitikai elképzeléseivel, a Századvég közelebbről megvizsgálta Márki-Zayék „pálfordulásának” lehetséges hátterét.

A Gyurcsány-szövetség évek óta támadja a rezsicsökkentést

Mindenekelőtt fontos hangsúlyozni, hogy a 2010 előtt regnáló szocialista kormányok energiapolitikája a jelenleg érvényesülő hatósági árazás helyett a lakossági energiahordozók piaci árképzésén alapult. 2002 és 2010 között összességében a háromszorosára emelkedett a gáz, míg kétszeresére a villamos energia ára. Ráadásul 2008-ban – a világgazdasági válság kirobbanásának évében – a Gyurcsány Ferenc vezette kabinet egy év alatt négyszer emelte a lakossági rezsiköltségeket. Ezzel szemben a polgári kormány 2010-ben döntött az energiaárak reálértéken történő befagyasztásáról, majd 2013. január 1-jétől átfogó rezsicsökkentési program vette kezdetét.

Több jel is arra mutat azonban, hogy a baloldali erők továbbra is elkötelezettek a 2010 előtt folytatott rezsipolitikájuk feltámasztása mellett, és hatalomra kerülésük esetén, az alacsony szinten rögzített, hatósági árak helyett piaci árszabást vezetnének be. Ezen állítást bizonyítja, hogy Márki-Zay Péter korábban kifejtette: „a Fidesz-féle rezsicsökkentés fenntarthatatlan”, „lehetetlen megállítani a világpiaci árakat a határon”, valamint „ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést”.

A teljes írást itt olvashatják.

2022 plusz:

Tehát marad a rezsicsökkentés, olvasni lehetett arról is, hogy a 13. havi nyugdíjat is megtartaná a baloldal, majd néhány hét és kiderül, hogy a Fidesz kormány eddigi szociális intézkedései mind jók és megtartják. Sőt a gazdasági intézkedésekhez sem nyúlnak, a csökkentett adók is megmaradnak. Csak akkor mi lesz az újdonság? Lesz ingyen sör és virsli, mindenki ingyen fürödhet a Balatonban, a munkanélküli segélynek nem lesz időkorlátja, az euró bevezetésével a minimálbér háromezer euró lesz! Folytassuk a „Minden lesz, csak minket válasszatok” propagandát?  Az ígérgető hazugságok áradata zúdulni fog ránk.

A hatalomvágy semmitől nem tartja vissza őket, pedig megfogadhatnák, vagy legalábbis elgondolkodhatnának Deák Ferenc egy gondolatán:

„Az embereket puszta eszköznek soha ne tekintsd, bármilyen alant álljanak is. Tiszteld mindenkiben az emberi méltóságot.”