Az Európai Unió külső határain észlelt illegális határátlépések száma 2021-ben meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet, a tavaly feljegyzett több mint 200 ezer eset a legtöbb volt 2017 óta – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) kedden.

A varsói székhelyű uniós ügynökség 2021-es migrációs adatokat rögzítő jelentésében kiemelte, a tavalyi esetszám 36 százalékos növekedést jelent 2019-hez és 57 százalékos növekedést 2020-hoz képest, amikor a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozások erőteljes visszatartó hatást gyakoroltak az illegális bevándorlása.

Megjegyezték, hogy a tavalyi migrációs adatokat meghatározó tényező volt az EU Fehéroroszországgal közös határán kialakult rendkívüli helyzet.

További részleteket a Magyar Hírlapban olvashatnak.

Fotó: AFP/Manolis Lagoutaris

rendőr migráns

Fotó: Dehír.hu

Pozsonyig üldöztek egy migránsokat szállító sofőrt a magyar rendőrök

A magyar rendőrök kedden reggel Pozsonyig üldöztek egy menekülő sofőrt. A Hodonínska utcában sikerült megállítani őt. Az ukrán állampolgárságú sofőrt őrizetbe vették. Az autóban a rendőrök két migránsra bukkantak, akik azt állították, hogy Törökországból érkeztek.  –írta a Felvidék.ma portál.

Mint írták, a TASR hírügynökséget Michal Szeiff, a pozsonyi kerületi rendőrség szóvivője tájékoztatta kedden.

Szeiff elmondása szerint kedden röviddel 7:30 előtt kaptak értesítést a magyar rendőrségtől, miszerint a járőreik egy Škoda Octavia típusú személygépkocsit üldöznek, amelynek a vezetője többszöri figyelmeztetésre sem állt meg, ehelyett Szlovákia felé vette az irányt. A Dunacsúny- Rajka határátkelőnél lépett be az országba. A magyar rendőröknek végül Pozsonyban, a Hodonínska utcában sikerült megállítaniuk az illetőt.
A migránsokat átadták az idegenrendészet embereinek. Az autós üldözés során senki sem sérült meg.