Az eredeti Fidesz-KDNP-s előterjesztést a baloldali frakcióvezetők módosító javaslataival átalakító állásfoglalást fogadott el az ukrajnai háború ügyében szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

Az elvi állásfoglalás magáévá teszi az Európai Tanácsnak „az Oroszország által Ukrajna ellen indított agresszív háborút” elítélő nyilatkozatát. A döntés 17 igennel, 10 nem szavazat ellenében és egy tartózkodás mellett született meg, a javaslatra a baloldali többség voksolt igennel, a Fidesz-KDNP pedig nemmel.

Eredetileg Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője terjesztette be a javaslatot, amelyhez a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd frakcióvezetője módosító indítványokat nyújtott be, és végül az ezekben szereplő változtatásokkal fogadták el az állásfoglalást.

Wintermantel Zsolt a szavazás után újságíróknak azt mondta:

a főváros baloldali többsége, Karácsony Gergely főpolgármester vezetésével elutasította az eredeti békepárti nyilatkozatot

és a módosító javaslatok színtiszta belpolitikai csatározássá minősítették a kérdést. Olyan tényeket hallgattak el, hogy a kormány, a parlament jobboldali többsége, Novák Katalin köztársasági elnök és a Fidesz európai parlamenti delegációja kinyilvánította: elítéli Oroszország agresszióját és, hogy mielőbbi béketárgyalásokra, fegyverszünetre van szükség – tette hozzá.

A politikus elmondta, a békepárti javaslatból teljesen érhetetlenül a baloldali többség kivette, hogy Magyarország továbbra is az Európai Uniós és a NATO elkötelezett tagja és azt is, hogy Magyarország elkötelezett a béke mellett, és megpróbál mindent megtenni a béke érdekében. Az sem szerepel az állásfoglalásban a módosítások után, hogy felszólítanák a magyar közéleti szereplőket: tartózkodjanak minden olyan cselekedettől, amely a háború eszkalálódását és Magyarország háborúba sodródását előidézné.

Wintermantel Zsolt szerint érhető, hogy ezt miért tették, hiszen Karácsony Gergely párttársa, Tordai Bence a napokban nyilatkozta azt: minden normális ország küld fegyvereket Ukrajnába, és Magyarországnak is ezt kellene tennie. Ez rendkívül veszélyes, káros mind Magyarországra, mind a háború kimenetelére nézve – mondta. Hozzátette:

sajnálják, hogy a baloldalnak megint az volt a fontos, amit külföldről diktálnak nekik és nem a magyar emberek.

A politikus előterjesztése arról szólt, hogy a közgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, és felszólítja a magyar közéleti szereplőket, tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak az országnak vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik. A határozati javaslat arra is kitért, hogy Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja, és Magyarország mindent meg fog tenni a béke előmozdítása érdekében, de fegyverszállítások és további szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség.

A javaslatban az is szerepelt, hogy a Brüsszelben elfogadott gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, helyette „egekbe lökték” az energiaárakat, gazdasági károkat és tomboló inflációt okoztak minden uniós tagországban.

civilek.info:

Kár csodálkozni azon, hogy a globalista többség hű kutyaként nyalogatja a gazdi dollárokat gurító kezét és alig várja, hogy megsimogassa helyi képviselőjük, Gyurcsány Ferenc a szép és okos buksijukat. Nem történt más, mint az, hogy a fővárosi közgyűlés írásba foglalta a valóságtagadást, például azt, hogy létezik „orbáni infláció” – ami persze nincs, mert az infláció globális jelenség. Az igaz, hogy a különböző országokat különböző mértékben sújtja, a gazdagabbakat, nagyobb mozgástérrel bírókat kevésbé, a szegényebbeket jobban, de ennek sok köze nincs a magyar kormányhoz.

Lehet tagadni a tényeket, meg szép szólamokat dalolni a háború fenséges céljairól, de kinek jó az, ha tovább gyilkolják egymást az oroszok és az ukránok? És kinek használna, ha az „elvtársi fegyverszállítással” mi is belesodródnánk kettejük konfliktusába? A fegyverkereskedőknek biztosan…

A fővárosi közgyűlés globalista része valahogy megfeledkezik az olyan „apróságokról”, mint a magyar kisebbség jogfosztása, az ukrán fasiszták akadálytalan működése és a magyarok ellen akadálytalanul folytatott megfélemlítő akciók, vagy éppen a kőolajvezeték felrobbantásának, azaz a magyar gazdaság tönkretételének terve. Ez őket nem érdekli, mert globalogazdit sem. Jó szokásuk szerint az utolsó betűig teljesítenék a „nagyoktól” érkező parancsokat, mert szerintük ezt követeli a szolidaritás parancsa.

Valóban? Csak minket kötelez ez a parancs, miközben velünk bárki bármit megtehet, hagyjuk szó nélkül? Ez is egy opció, de nem tetszik.

Mint ahogy nagyon nem tetszik Karácsony Gergely főpolgármester csúsztatása sem, aki nem átallotta azt állítani, hogy az elfogadott szöveg „kifejezi a közgyűlés tagjainak egységes akaratát”.

Tényleg? Az egységes az, amit nem fogadott el 10 képviselő? Mitől egységes, ami kétséges? Főpolgármester úr, ideje lenne megismernie a magyar nyelv kifejező árnyalatait. Ami ellenszavazattal születik, az lehet többségi döntés, de egységesnek nevezni erős túlzás. Persze akinek a gaz nem gaz, hanem méhlegelő, aki a fővárosi közlekedési káoszt környezetvédő átalakításnak tartja és aki az elpocsékolt budapesti költségvetési milliárdok ismeretében a kormányt gyalázza és vádolja Budapest „kivéreztetésével”, attól más sunyiság is kitelik.

Forrás és címkép: MTI/Bruzák Noémi