Az idei év első kormányülését tartotta meg tegnap a kormány, a döntésekről pedig Gulyás Gergely számolt be. Az alábbiakban a legfontosabbakat emeljük ki.

A negyedik hullám már leszállóban van, de az omikron varriáns miatt újra dinamiuksan nőtt a fertőzőttek száma. A koronavírus-fertőzésnek ez a varriánsa nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint a korábbiak. Több mint kilencezer új fertőzőtt van, ami mutatja, hogy az omikron gyorsabban terjed, mint a korábbiak. A kórházi kapaciátsok tekintetében jól állunk. 75 százaléka az ágyaknak szabad. 25 százalék az, ahol COVID-os vagy COVID gyanús betegeket ápolnak. A védekezéshez szükséges feltételek biztosítottak – jegyezte meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: oltóanyagból is van elég. A januári akciónapok sikeresek voltak, ezért meghosszabbítják februárban. A harmadik otást is már sokan felvették és a gyerekek beoltottsaága is. A magyarok 64 százaléka már oltott.

Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Az minősül innentől oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve aki hat hónapon belül van a második oltás után. Ez természetesen a 18 éven felüliekre vonatkozik. A karantén 7 napra csökkent, mivel az omikron lefolyása gyorsabb. Akinek a tesztve negatív és nincss tünete a karanténból 5 nap után  “szabadul”. Az oktatás marad jelenléti. Az omikron vírus elsősorban a légutakat támadja, de az oltás nem a fertőzéstől, hanem a tünetektől véd.

A gazdaságra is kitért Gulyás Gergely. Elmondta, hogy a vártnál jobban teljesítünk, 1990 óta nem volt ilyen gazdasági növekedés az országban. A nehézségeket az emelkedő energiaárak okozzák, amik inflációs spirált okoznak. Ezért az inflációt mérsékelni kell. A rezsicsökkentés félmillió forintot éves megtakarítást jelent egy családnak. A benzinárplafon bevállt, február közepén lesz szó ennek meghosszabbításáról. A kamatstop is az embereket segíti. Tegnap pedig bejelentette a miniszterelnök az élelmiszerárstopot, ami hat féle élelmiszerre terjesztettek ki. Ezeket a termékeket a tavaly októberi árak alapján kell kínálni a vásárlóknak. 

A kormány üdvözli, hogy a népszavazás és az országgyűlési választás egy időben lesz, ezzel hétmilliárd forintot takarítanak meg. Kiemelte, hogy Szabó Tímea PM frakcióvezetőnek köszönet jár azért, hogy támogatták az ötletet és ezzel hétpárti egyetértés született.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, hogy az omikron varriáns gyorsan terjed, de mindenhol a világban lerövidítették a karanténkötelezettséget, de 5 nap után ha valakinek nincs tünete és negatív a tesztje, akkor mentesül a karantén alól, más esetben hét napra csökkent a karantén.

Márki-Zay Péter a baloldal miniszterelnök-jelöltjének kijelentéseivel kapcsolatban a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: amit elmondott Márki-Zay Péter az a baloldal álláspontja már régóta például az egészségügy privatizálásával kapcsolatban. Azért volt könnyű a baloldalnak támogatnia Márki-Zay Pétert, mert ezekben egyetértenek, ide értve a migrációs kérdést is. 

 Az élelmiszerárstop is három hónapig fog tartani, utána lehet majd beszélni további hosszabbításról. A tavaly október közepén még nem volt inflációs nyomás, azokról az árakról nem panaszkodtak a fogyasztók. Szabályozni fogják, hogy a laktózmentes és egyéb tejekre érvényes lesz-e az élelmiszerárstop. Akik nem tartják be a szabályt (kereskedők pl.) szankciókra számíthatnak. Azért nem az áfát csökkentették, mert az kisebb árcsökkentést jelentett volna. Azért volt ennek most itt az ideje, mert decemberben növekedtek jelentősen az árak -jegyezte meg Gulyás. 

A negyedik oltás kérdéséről ezen a héten döntenek, de az orvossal való konzultáció után kérheti a páciens. Az ingyenes tesztekről a miniszer elmondta: a tesztelés nem megoldás és a probléma vele az, hogy az emberek oltás helyett, tesztelni fognak.

A meddőségi kezelésről a miniszter elmondta, hogy a koronavírus miatt kellett várni, de reméli, hogy ez már megváltozott. Az ott dolgozó orvosok és ápolók helyzete is nehéz volt, de az új rendszer felállt, ezért a lehető leggyorsabban kell már dolgozniuk.

Európai kultúrkörben olyanokat nem mondunk, mint amit Márki-Zay Péter mondott a kormányban szerinte helyet foglaló zsidókkal kapcsolatban -jegyezte meg Gulyás. Az egészségügy privatizációjáról, amit a baloldal vizionál nagy üzlet van, ezért szorgalmazzák.

A baloldal korábban azt ígérete, hogy több parkolóhely lesz a városban, ennek ellenére a hetedik kerületben ennek ellenkezője történik. Ezzel viszont becsapták az embereket – mondta a Heti Tv újságírója, de Gulyás Gergely megvédte a baloldalt azzal, hogy bizonyos autósávokból is parkolót csináltak.

Sztojka Attila a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos ügyével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy nem ismerjük a teljes felvételt, nem vizsgálják az ügyet. Hangsúlyozta: Sztojka nem BM-es.

A PestiSrácok nyomán

Kép: M1 képernyőkép