Büntetőfékezés miatt történt baleset és emiatt alakult ki több kilométeres torlódás péntek délután az M7-es autópályán Tárnoknál – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-t. Persze nem ez volt az első ilyen eset, a napokban is történt az M1-M7 bevezető szakaszán karambol egy büntetőfékezés miatt és sorolhatnánk az ilyen eseteket, amelyek az utóbbi hetekben történtek.

A hazai közlekedési morálról hosszan lehetne értekezni, miért jutott el az autós társadalom az erőszakos száguldó autózásig, és a vezetés közbeni mobil nézegetésig. Hajmeresztő, ahogy a büntetőfékezések gyakorisága is. Kérdés csak az, miként lehetne ezt megakadályozni, ugyanis hiába a kamerák felvételei, amelyek alapján eljárást indít a rendőrség, ez nem visszatartó erő. Szigorúbb elbírálásra lenne szükség. Mondjuk egy büntetőfékezés, két év börtön, 10 év vezetői eltiltás és a károk megtérítése. Két-három embert kellene csak így büntetni és azonnal megszűnne a büntetőfékezés. Hasonló szigorral lehetne fellépni, az egyéb agresszív, száguldozó vezetési stílussal szemben is.

Nyilván az ilyen szigorú intézkedések néhányak nemtetszését váltaná ki. Jönnének az ember- és jogvédő szervezetek, hogy ez diktatúra, demokráciában ilyet nem lehet, de az üvöltő kisebbség szónoklatait miért kellene figyelembe venni. Ugyanis egy normális demokratikus társadalom a többség akarata szerint működik és a legtöbb ember normális körülmények között szeretne közlekedni és élni az élet minden területén. Vagyis a büntetések kiszabásánál nem a féket kellene nyomni.

Fotó: MTI / Varga György)