Dobrev Klára Facebook-bejegyzésében méltatta a különben néppárti Roberta Metsolát, amiért kedden az Európai Parlament elnökévé választották.

A DK-s képviselő ugyanakkor tulajdonképpen nem sok pozitívumot tudott felsorakoztatni Metsola mellett, csak hogy “a miénkhez hasonló nézeteket vall”, meg hogy nő, és nem utolsó sorban Orbánék kellően utálják.

Ennyi bőven elég is Dobrev Klárának, aki jótékonyan hallgat arról, ami miatt Ujhelyi István viszont majd kiugrott a bőréből, jelesül, hogy a választások eredményeként jelenleg nincs az EP-ban magyar alelnök – aki roma származású –, hiszen Járóka Lívia visszalépett a jelöltségtől az első forduló után, maga Dobrev pedig feltehetően az európai szocialisták körében megtapasztalt népszerűtlenség hatására el sem indult a megmérettetésen. Magyar képviselet tehát nincs, de legalább a néppárti képviselőnőt utálják az Orbánék, ami a hazai demokratákat már elégedettséggel tölti el.

 Hogy miért is örülhet még Dobrev Klára, arra többek közt az utalhat, hogy a máltai képviselőnő a migráció következetes támogatója: az elmúlt években többször hitet tett a migránsok unión belüli kötelező szétosztása mellett. Ilyen minőségében tehát megfelel annak a kritériumnak, hogy a DK-hoz – az Európai Magyarokhoz – “hasonló nézeteket vall”. Metsola ráadásul az LMBTQ-jogok egyik európai élharcosa, aki a lengyel LMBTQ-zónák miatt is tiltakozott, ráadásul, ahogy az Alapjogokért Központ felidézi, a képviselő 2018-ban a néppárt “árnyék-jelentéstevője” volt az úgynevezett Sargentini-jelentésnek, amely Magyarország vonatkozásában a 7. cikk szerinti eljárás megindítását kérte a Tanácstól.

Mint hozzáteszik, jellemző, hogy Metsola többek közt a külföldről finanszírozott NGO-k magyarországi ellenőrzése miatt fejtette ki aggodalmát. Metsola ráadásul szerepel azon a listán, amelyet Soros György Nyílt Európai Politikai Intézete állított össze azon EP-képviselőkről, akik a spekuláns megbízható szövetségesei lehetnek. Itt külön is kiemelik, hogy a máltai képviselőnő nagyon érdeklődik a migrációs kérdések, a polgári szabadságjogok, a gendertémák, az LMBTQ- és kisebbségi jogok iránt. Ráadásul úgynevezett “árnyék-jelentéstevője” volt a 2014-ben elfogadott Lunacek-jelentésnek is, amely az LMBTQ-közösség európai jogait fogalmazta meg.

Roberta Metsola

Dobrev Klára Facebook-posztjában már úgy beszélt Roberta Metsola frissen megválasztott EP-elnökről, mint a saját emberéről, akivel hasonló nézeteket vallanak. Még egy DK-logóval ellátott fotót is megosztott Metsoláról, aki különben egy konzervatív máltai politikus. Kép:facebook

Van olyan területe is azonban Metsola tevékenységének, amelyben nem “vall a DK-hoz hasonló nézeteket”, mégpedig az őshonos kisebbségek, ezen belül is a határon túli magyarság, valamint az abortuszkérdés terén. Az előbbire utal Metsola és a szintén néppárti RMDSZ jó viszonya, amely éppen a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés idején erősödött meg. Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő, a Minority SafePack egyik kezdeményezője és gyámja Facebook-poszjában írt arról, hogy Metsola két évtizede az első női elnöke a háznak, rátermett politikus, aki nem hátrányként élte meg, hogy a legkisebb tagállamból származik, hanem előnyére fordította. Kiváló ismerője nagyon sok témának, rátermett szónok, kitűnően egyensúlyoz a különböző politikai érdekek között, miközben következetes marad az elveihez.

A Pesti Srácok teljes cikke itt olvasható.

Kép:  Origo/AFP