Elhibázott, és őrületbe kergető a magyar gazdaságpolitika – nyilatkozta a volt pénzügyminiszter a Klubrádiónak január első hetében. Beszélt a gazdaság hűtésének fontosságáról is, mint az infláció elleni küzdelem eszközéről, megfeledkezve arról, hogy a kormányzat 350 milliárd forint értékben halasztott el beruházásokat és idő előtt csökkenti a költségvetési deficitet.

Azt is elfelejtette a szakemberhiányt ostorozó politikus, hogy épp a mostani kormány építette fel a magyar szakképzést, amit az ellenzék minden eszközzel támadni igyekezett.

A gazdaság nem sör, Bokros mégis lehűtené

Bokros szerint, amikor 6 százalékkal növekedik a gazdaság, akkor teljesen felesleges olajat önteni a gazdaság tüzére: nem fűteni, hanem hűteni kellene – jelentette ki a Horn-kormány pénzügyminisztere.

A jelenlegi körülményeket elemezve Bokros szerint nem csak a hihetetlen áremelkedésekről van szó, hanem áruhiányról, arról, hogy Magyarországon nem lehet normális vízvezeték, villany-, gázszerelőt, kőművest találni, mert vagy elmentek külföldre, vagy itthon dolgoznak „olyan mérhetetlen építőipari kereslet következtében, ami nem tud lépést tartani a kínálattal. Olyan gazdaságban, ahol a kapacitások teljesen ki vannak használva, ahol nincs szerszám, nincs gép, nincs munkaerő, ott felesleges további növekedést ösztönző gazdaságpolitikát folytatni, inkább hűteni kellene a gazdaságot, és helyreállítani a pénzügyi egyensúlyt” – fogalmazott a korábbi tárcavezető. (További cikkben foglalkozunk majd azzal, hogy a balliberális szakértők voltak azok, akik a szakképzés megerősítését minden eszközzel támadni igyekeztek.)

A tervezettnél is gyorsabban normalizálódnak a közpénzügyek

Az elméleti szakértő eszmefuttatása épp csak arra nem tért ki, hogy a kormányzat már korábban jelezte:

350 milliárd forint értékben halaszt el beruházásokat, hogy ne tüzelje indokolatlanul a gazdaságot.

Sőt: a magyar kormány azt is bejelentette, hogy

a 2022-es költségvetési deficitet a tervezettnél is gyorsabban, az eredetileg vállalt 5,9 helyett 4,9 százalékra csökkenti.

Fényévek választanak el a Bokros-katasztrófától

Az inflációt és az államháztartási hiányt emlegető politikus arról nem tett említést, hogy a történelmi megszorításokat hozó Bokros-csomag idején nem 7 százalék körüli infláció társult 7 százalék körüli növekedéssel és 4 százalék alatti munkanélküliséggel, hanem 30 százalékos infláció, 2 százalék alatti növekedéssel és 10 százalék feletti munkanélküliséggel.

A Bokros-csomag évei a rendszerváltoztatás óta eltelt időszak legpusztítóbb időszakát jelentették a magyar gazdaságban,

Bokros mégis arról beszél, hogy az elmúlt években a régióját utolérő Magyarország elhibázott és őrületbe kergető gazdaságpolitikát folytat.

A statisztikai mutatók alapján azonban a jelenlegi gazdaságpolitika legfeljebb Bokrost kergeti őrületbe, mert megszorítások nélkül is összehasonlíthatatlanul jobb eredményeket ér el a kilencvenes években látottnál.

Forrás: mandiner.hu

Kiemelt kép: MTI