Márki-Zay Péter újabb ötlete egyenesen a középkorba lőne vissza bennünket, amikor a szülés alatti komplikációk következtében elhunyt anyákra és csecsemőkre szimpla járulékos veszteségként tekintettek.

Nem kell orvos a szüléshez Márki-Zay Péter szerint, aki nemrég egy fórumon mondta azt, hogy egy szülésznő jelenléte is elegendő a csecsemők világrajövetelekor.

A baloldali jelölt – a fűszoknyás mojitót keverő lányok, az indiai szemműtétek és a fizetős egészségüggyel való példálózás után – újabb gondolatokat osztott meg egészségügyi terveiből. Míg korábban azt mondta, vidéken szülészeti és sürgősségi osztályokat szüntetne meg, most már azt mondta, éppenséggel orvos sem kell – számot be az Origo.

Életveszélyes gyakorlatra buzdított Márki-Zay Péter a kampányában néhány hete. A baloldal jelöltje a Kiszomborban tartott tavaly decemberi fórumán azt hangoztatta, hogy a szüléshez nem kell orvos, mivel az „nem betegség”.

„A (szüléshez) például, mint nagyon sok más beavatkozáshoz éppenséggel orvos sem kell. Hogy egy normál szülésznő, ha megfelelően fel van készítve egy holisztikus szülésznő, az tökéletesen biztonságosan le tud vezetni egy szülést ”

– mondta. A marketinges múltú jelöltnek nincs semmilyen egészségügyi végzettsége, a feleségére hivatkozva próbálta a témában való jártassága látszatát kelteni.

„A szülészet az egy speciális ágazat, a feleségem sokáig foglalkozott vele, úgyhogy nagy rálátásom van, és hét gyermek szülésénél magam is ott voltam”

– mondta a hódmezővásárhelyi polgármester. Szakértők szerint az orvos nélkül lefolytatott szülés nagyon kockázatos, számos előre nem látható komplikáció adódhat, amelyeket egy bába vagy dúla nem képes kezelni, kiváltképpen azért, mert a megfelelő szaktudás mellett a szükséges kórházi műszerek sem állnak rendelkezésére.

Márki-Zay Péter kijelentései a Youtube videóban az alábbi időponton találhatók: 1:34:40

Márki-Zay itt tehát arról beszél, hogy a kórházi szülészetekre nem kell orvos. Gyurcsányék jelöltje már korábban is azt mondta, hogy megszüntetné egyebek mellett a szülészeti és sürgősségi ellátást a vidéki városokban.

Most viszont kifejezetten orvos nélküli osztályok létrehozásáról beszélt, ezeket nevezte kívánatosnak.

Márki-Zay nehezen követhető gondolatmenetében többek között ezt is mondta:

„És hogy milyen oka van annak, hogy ne legyen a makói kórházban szülészet. Én nem látom ezt. Tehát én azt szeretném mondani, hogy vannak bizonyos olyan egyszerű dolgok, járóbeteg ellátás föltétlenül. De még a sürgősségi dolgok is, és őszintén szólva a szülészet is egyfajta sürgősségi dolog, mert amikor szülni kell, akkor szülni kell, és a traumatológia is ilyen”

– vázolta az elképzelését Márki-Zay.

Nehezen értelmezhető volt az a tanácsa is, hogy a szemműtétekre váró magyar betegek menjenek Indiába, mert szerinte az ottani orvosok ügyesebben bánnak a szikével a látószerv egyes hályogos elváltozásainak operálásakor.

Még korábban pedig azt mondta, afrikai példák bizonyítják, hogy a fizetős egészségügy jobb, mint az ingyenes.

hirado.hu

Kiemelt kép: hellogiggles.com