Pártszövetségként indul a választáson az ISZOMM és a Munkáspárt. Szanyi Tibor és Thürmer Gyula pártjai Baloldali Szövetség néven próbálnak bejutni a parlamentbe, és akár hosszú távon is szövetségesként folytathatják.-hozta a mandiner.hu.

Azt írják: megbízható forrásból úgy értesültünk, hogy Baloldali Szövetség néven közösen, pártszövetségként indul a 2022-es országgyűlési választáson az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) és a Magyar Munkáspárt. Az együttműködés Szanyi Tibor és Thürmer Gyula pártjai között nem új keletű, hiszen 2021-ben közösen gyűjtöttek aláírásokat a programjukban szereplő nettó 250 ezer forintos minimálbér bevezetése érdekében.

Forrásunk szerint számos azonosság mutatkozik a két párt programjai között, ezért nem lesz nehéz az együttműködés, amiből akár az is lehet, hogy hosszú távon is pártszövetségként politizál tovább az Igen Szolidaritás és a Munkáspárt.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Úgy tudjuk, mindkét párt nyitott további baloldali szövetségesek csatlakozására is.

Bíznak benne, hogy meglesz a listaállításhoz szükséges 71 egyéni jelölt

A Baloldali Szövetségnek azonban ilyen módon nem lesz könnyű dolga a választáson, hiszen pártszövetségként a szavazatok 10 százalékát kellene megszerezniük, hogy átlépjék a parlamenti küszöböt. Ráadásul, mivel a választási törvény módosult, ahhoz, hogy listát állítsanak, legalább 71 körzetben és 14 megyében kell egyéni képviselőjelöltet indítaniuk.

A pártok mindenesetre bizakodóak, úgy látják, a 71 jelölt mindenképpen meglesz, de remélik, hogy mind a 106 választókerületben el tudnak majd indulni.

Szanyiék még a Facebookon is toboroztak képviselőjelölteket. Eleinte úgy tűnt, meg is lesz a megfelelő számú induló, de a közelmúltban kiderült, hogy több – főleg vidéki – választókerületben visszaléptek a jelöltjeik, mert nagyon erős politikai nyomás nehezedett rájuk a baloldali összefogás részéről.

De még az is lehet, hogy a baloldalon – túllépnek e mai kocsmán!

Forrás: mandiner.hu

Kiemelt kép: mondenszo.hu/illusztráció