A miniszterelnök-jelölt szerint azért kell roma személyeket feltenni a közös lista befutó helyeire, mert közösen tettek erre ígéretet az ellenzéki vezetők egy élő vitában. Ezzel szemben Jakab Péter az RTL szeptember 24-én tartott előválasztási vitáján nem támogatta a „kvótákat”. – szemlézte az ATV Egyenes adás című műsorát a Mandiner.

Az elmúlt egy hónap menetrendje szerint a baloldal miniszterelnök-jelöltje vasárnap este sértegeti valamelyik társadalmi csoportot, majd kedden elmegy az ATV-be elnézést kérni, illetve megmagyarázni, hogy nem is úgy értette.

Ez alól az egyetlen kivétel a január 16-i alkalom volt, amikor Simon András szoros emberfogással kontrollálta a miniszterelnök-jelöltet, így csak a csirke far-hát hatósági árának tudott nekimenni Márki-Zay, aki január elején a covid-halálozás és a választási esélyek közötti összefüggéseket ecsetelte, majd fideszes zsidókról beszélt.

Két hete pedig a karanténból élőzött, így Péterfi Judit sem tudta megakadályozni, hogy „fogyatékosozva” beszéljen a „fideszes propagandistákról” Márki-Zay, akinek két nappal ezelőtt – ismét Simon András szoros felügyelete mellett – sikerült nagyobb botrány nélkül megúsznia az előzését, mindössze azt kotyogta ki, hogy az ellenzék saját, belső felmérései szerint is a DK-s szavazók öt százaléka nem voksolna a közös listára.

Ez azért is érdekes, mert minden kutatás azt mutatja, hogy a Gyurcsány-párt szavazói a legelkötelezettebb Orbán-ellenes szavazók.

A keddi Egyenes Beszédben is szóba került a DK, illetve Dobrev Klára is. Ismert, a Gyurcsány-párt alelnöke a Jelennek nemrég azt nyilatkozta, hogy nem veszi át országgyűlési mandátumát, EP-képviselő marad.

Erről Márki-Zay az adásban azt mondta, hogy felhívta Dobrevet, és elmondta neki, hogy „számít rá egy győzelem esetén felmerülő új kormányzásban, bármilyen pozícióban”. Márki-Zay hozzátette: nem akar többet mondani, mert „nem osztogatunk pozíciókat”, de később elmondta, „sokszor felmerült már” Dobrev külügyminiszteri szerepvállalása.

Tehát Dobrev annak ismeretében jelentette be, hogy EP-képviselő szeretne maradni, hogy Márki-Zay Péterrel beszélt előtte egy esetleges miniszteri szerepvállalásról is.

Attól, hogy nem veszi át országgyűlési mandátumát, persze még lehet belőle miniszter baloldali győzelem esetén, de mindenképpen furcsa két hónappal a választás előtt annak a leszögezése, hogy Brüsszelben szeretne maradni.

A műsorban szó esett a közös listáról is. Szöllősi Györgyi emlékeztetett: az ellenzéki pártok januárra ígérték a lista véglegesítését, ehhez képest már február elseje van, majd hozzátette: Lukács László György jobbikos politikus egy reggeli műsorban arról beszélt, hogy nem lesz nyilvános listája a pártjának, hanem a fehér lukak lesznek a Jobbik-képviselők helyén a tárgyalások alkalmával.

„Ezt a Jobbikkal kell megbeszélni” – reagált Márki-Zay, aki hozzátette: a listát majd nevekkel lehet csak leadni, de ha a Jobbik így akar tárgyalni, „akkor legyen így”. Kérdésre leszögezte:

hajlandó elengedni az MMM-es képviselők ügyét a közös listán, a roma származású politikusok szerepeltetésétől azonban nem tágít.

„Ennek sok oka van. Nemcsak az én végtelen támogatásom és szeretetem a hazai cigányság iránt, hanem az is, hogy tettünk egy ilyen ígéretet. Közösen tettük, egy élő televíziós vita alkalmával” – mondta Márki-Zay, szemérmesen elhallgatva, hogy a szeptember 24-i előválasztásos vitán Jakab Péter kifejezetten a kvóták ellen foglalt állást.

A műsor úgy zárult, hogy Márki-Zay hatmillióra emelte az ötmilliós tétet, és újabb egymillió forintot ajánlott fel annak, aki bizonyítja, hogy valaha is arra biztatta az embereket, hogy ritkábban fürödjenek le. Ezzel valószínűleg elhíresült mondataira gondolt, mikor a rezsicsökkentés kapcsán úgy fogalmazott: „Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne, kevesebb vizet, áramot, gázt kell használni”. A „kevesebb vizet kell használni” – ha feltételezzük, hogy a magyar lakosság nem kedvtelésből folyatja a vizet – kitételből logikusan következne, hogy az embereknek ritkábban lenne lehetőségük fürdeni.

Forrás és teljes cikk és kép: Mandiner