Szeptembertől indul a Rákóczi Szövetség szervezésében a felvidéki iskolabusz-hálózat rendszere. A magyar kormány hathatós támogatásának köszönhetően tizenöt, nagyrészt szórványban és a nyelvhatáron működő tanintézmény kap a következő iskolaévtől iskolabuszokat. – hozta a felvidek.ma

Mások mellett a Garam menti magyar közösségeket erősítését és az iskolák fennmaradását is segíti a kezdeményezés. A környéken élő magyar családok megszólítása a cél.

A tizenhat iskolabuszból az egyik Nagysallóra érkezik. „Nagyon megörültünk a lehetőségnek. Számunkra ez jelentős támogatás, mivel évek óta kritikus létszámmal működik az iskolánk. Így régóta keressük a lehetőségét a diáklétszám emelésének. A jelenlegi kezdeményezés hathatósan segíti ebbéli törekvésünket” – nyilatkozta a hírportál megkeresésére Tóth Gábor, az Nagysallói Alapiskola igazgatója.

A nyolc plusz egyszemélyes autóbusz elsődleges célja az iskolába való szállítás, valamint  a hazavitel biztosítása, ám az iskolai rendezvények, kisebb létszámú kirándulások lebonyolítására is szolgálhat majd.

A Rákóczi Szövetség előzetesen egy éven keresztül fedezi a kisbusz fenntartási költségeit. Saját költségből fedezik a jármű további hasznosítását.

Már megkezdődött a települések feltérképezése, tervben van a beiratkozás előtt álló magyar családok felkeresése, a tanintézmény és az iskolabusz rendszerének a bemutatásával.

Forrás és teljes cikk: felvidek.ma

Kiemelt kép: felvidek.ma/Pásztor Péter