A XVII. kardszentelő Balassi-misét tartották, ez alkalommal a szlovéniai Lendván. Az istentiszteletet a Covid-szabályok betartásával rendezték, magyar püspök, szlovén plébános celebrálta. Megáldották azt a két szablyát, amelyet irodalmi díjként immár a huszonhatodik alkalommal adnak át Bálint napján Budapesten.

A magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard hagyományához tartozó kardszentelő istentisztelet ezúttal a muravidéken került sorra: itt áldotta meg a szablyákat Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök. Az idén a XXVI. alkalommal adják át ezt az elismerést Bálint napján, február 14-én, és most először fordult elő, hogy az egyik kitüntetendő irodalmár maga is jelen volt már az előzetesen megtartott kardszentelés alkalmával. Az idén ugyanis a Lendván élő Bence Lajos veheti át a költőnek járó szablyát. A hagyományosan ugyancsak kitüntetendő külföldi műfordító ebben az évben a román Elena Lavinia Dumitru.

Ez az istentisztelet egyúttal az idei Balázs-áldás miséje volt, a magyar püspök és a szlovén plébános adta a két gyertya között a torokvédő szentelést a hosszú sort alkotó híveknek. Az istentisztelet végén köszöntötte a püspököt és a plébánost, valamint a híveket Soós Mihály, a helyi Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója és Molnár Pál, az irodalmi díj alapítója, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke.

Az istentisztelet utáni agapén Martin Dolamič-Konrad, a lendvai Alexandriai Szent Katalin katolikus templom plébánosa kijelentette: egyedülálló ünnep Lendva számára, hogy ennek a kiemelkedőn rangos nemzetközi díjnak a kardszentelő miséje e város katolikus templomában kerülhetett sorra, és e lehetőséget megköszönte a szervezőknek a pap. Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke ugyancsak köszönetet mondott a kiváló plébánosnak azért, az Alexandriai Szent Katalin templom helyet adott ennek az istentiszteletnek, és így szlovén-magyar közös ünnepléssé emelkedhetett a kétnyelvű mise.

Forrás: Gondola.hu

(Címkép: Teodor Žalik)