Hét erdélyi előadó és dal került be az Erdély Dala tehetségkutató döntőjébe. A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) első dalversenyének célja megtalálni azokat a dalokat, amelyek az erdélyi „otthon lenni” életérzést ragadják meg, ezt szólaltatják meg hitelesen az ifjúság hangján, s ezek közül kerül ki a legjobb is, amely az Erdély dala címet kapja meg.

A verseny még júniusban indult, szeptember 1-jéig mintegy ötven erdélyi énekes, zenekar jelentkezett dallal, ezek közül a szakmai zsűri válogatott ki hat döntős dalt, egyet pedig közönségszavazással lehetett a fináléba juttatni. Az Erdély dala zsűritagjai egyébként Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company együttes frontembere, Keresztes Ildikó énekesnő, Lukács László, a Tankcsapda frontembere, valamint Dorogi Péter, az Intim Torna Illegál megalapítója voltak. A zsűri által a döntőbe juttatott dalok:

A Csajod: Ide tartozom

Végtelen Sziget: Csillagok

Frunzea Dávid: Népi kavalkád

Koszika & The HotShots: Te vagy a minden

DreamFlow zenekar: Itt boldog vagyok

Szintaxis: Lassú vonatok

A közönségszavazás eredményeképpen pedig a fináléba jutott az Álljunk meg! együttes Ugyanúgy szeretnek című dala. Itt bele is lehet hallgatni a dalokba.

A munka java azonban még csak most kezdődik, a hét döntős előadó és dalszerző egy négynapos szakmai alkotótáborban vehet részt október 3–6. között. Itt neves dalszerzők és előadók segítenek tökéletesíteni  a dalokat. A mentorgárdát Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana, valamint Tarján Zsófia, a Honeybeast együttesek énekesei alkotják, valamint a jól ismert marosvásárhelyi énekes, Vizi Imre. „Ez egy alkotótábor igazából, ahol csiszolgatni, szépítgetni lehet a döntős dalokat a mentorok segítségével. Workshopok lesznek, illetve személyes segítség a jövőre nézve is” – mondta a Ligetnek az esemény sajtósa, Kedei Csenge, aki szerint a szervező MIÉRT elégedett az elsőként meghirdetett dalversennyel, ugyanis Erdély minden szegletéből érkeztek mindenféle dalok.

Újdonságnak számító előadók és zenekarok mellett ott voltak a felhozatalban a hosszú éves tapasztalattal rendelkező énekesek is. Az alkotótáborban tökéletesre csiszolt dalokat október 30-án a döntőben láthatjuk, hallhatjuk újra, amikor kiderül, hogy a melyik dal kapja majd meg az Erdély Dala címet. A döntőt az Erdély Televízió közvetíti majd élőben, a dalokat a szakmai zsűri értékeli majd. A közönségnek azonban itt is fontos feladata lesz, hiszen továbbra is ötödik zsűritagként tudja segíteni szavazatával a kedvencét.

Forrás: Liget.ro

Szerző: Szász Cs. Emese

Kép: Facebook