Most éppen a világ egyik legismertebb és legolvasottabb közösségi hírportálján, a Reddit-en bukkant fel egy világháborús magyar emlékműnek a fotója, hogy ismét a reflektorfénybe emelje az alkotást.

Több száz külföldi weboldalon több millióan látták már, itthon viszont alig ismerjük. Az olvasók szerint az egyik legelementárisabb, legkifejezőbb, legmegindítóbb szoborról van szó.

Korábban már számos hírportálon, weboldalon és közösségi médián felbukkant az emlékmű, ami Magyarországon szinte ismeretlen.

Nem is volt olyan egyszerű kinyomozni, hogy hol található a közösségi média révén világhírűvé vált magyar szobor, de azért csak sikerült.

A világháborúk áldozatainak emlékművét 2014-ben avatták a Pest megyei Vácrátóton. Alkotója: Böjte Horváth István

„ Az emlékmű faragott képe sajátosan jeleníti meg a „hiányt” és a „szenvedést”, az elesett hőst és a hiányát szenvedő családot. A „léggé” vált katona jelenléte a tótosan magyaros helyi viseletben ábrázolt családja körében elgondolkoztat történelmünk nehéz éveiről, évtizedeiről. A képen jelen van az élet fája hajtásaival, mutatva a borzalmak nehézségeit túlélők, a község szívós életerejét ” – olvasható a rövid elemzése a Köztérkép.hu weboldalon.

További képeket itt nézhetnek az emlékműről.

Forrás: redit.com