A bérek 108 hónapja töretlenül emelkednek Magyarországon – mondta Bodó Sándor, az innovációs tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1-en a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

A KSH szerdai közlése szerint a múlt év decemberében 9,7 százalékkal nőtt a bruttó és nettó átlagkereset az egy évvel korábbihoz képest, a tavalyi év egészében pedig a bruttó és a nettó átlagkereset 8,7 százalékkal emelkedett 2020-hoz képest.

Bodó Sándor arra is kitért, hogy tavaly 7,1 százalékos volt a gazdasági növekedés, az egyes ágazatokat tekintve pedig az iparban 9,6, a feldolgozóiparban 9,1, az építőiparban pedig 13,3 százalékos volt a növekedés. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy ezekben az ágazatokban lehet a legmagasabb és a legkiszámíthatóbb jövedelmekkel számolni. Az államtitkár szerint

Magyarországon munkaadó- és munkavállaló-barát az adópolitika: a szociális hozzájárulási adó folyamatosan csökken, így pénz marad a vállalatoknál, amelyből munkabért tudnak fizetni, illetve fejleszthetnek. Emellett a 25 év alattiak szja-mentességét említette példaként a munkavállalók nézőpontjából.

Decemberben a várakozásoknak megfelelően alig változott a keresetek növekedési üteme. Ami az adatból meglepő, hogy míg az előző hónapokban a versenyszférát kisebb bérnövekedés jellemezte, mint a közszférát, addig decemberre a két növekedési ütem kiegyenlítődött – mutatott rá Regős Gábor a statisztikai jelentéssel összefüggésben, amely szerint 2021 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 492 800, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 327 700 forint volt, mindkettő 9,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

2021-ben az egyes ágazatok közül a legmagasabb kereset a pénzügyi, az információ-kommunikációs szektort, valamint az energiaipart jellemezte, míg a legalacsonyabb, a mezőgazdaságot, a turizmust és a szociális ágazatot.

Az átlagbérek növekedése az egyéb szolgáltatásoknál, az energiaiparban és a közigazgatásban volt a leglassabb, míg az egészségügyben és a művészeti ágazatokban a leggyorsabb – emelte ki Regős Gábor.

Előrejelzése szerint 2022-ben az átlagbérek emelkedése a tavalyinál gyorsabb, kétszámjegyű lehet, amelyet a minimálbér és a garantált bérminimum erőteljes emelése mellett a járulékok csökkentése és a munkaerőhiány is segít.

A reálbérek növekedését az erőteljes infláció visszafogja, de az még ennek ellenére is pozitív lesz, így a munkavállalók jövedelme átlagosan többet ér majd, mint a tavalyi évben – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a béremelések folytatására a gazdasági felzárkózás érdekében szükség van, különösen azon ágazatokban, ahol ez az elmúlt időszakban ez kevésbé volt jellemző.

Forrás és teljes cikk: magyarnemzet.hu

Kiemelt kép: MN