Vitalij Volodimirovics Klicsko, egykori nehézsúlyú profi ökölvívó, politikus, jelenleg az ukrajnai főváros, Kijev polgármestere mondott valamit.

A Vasököl becenévre hallgató egykori bunyós – aki mellesleg Kirgizisztánban született – az uniós és NATO-tagállamok által beígért szankciók azonnali bevezetését követelte, de ez nem annyira érdekes, szankciókat és elhatárolódásokat ma már mindenki követel, vagy követ el, az ember meg sem jegyzi. Ami számomra érdekesebb volt, az az ukrán politikus történelmi léptékű megjegyzése. Idézem a cikk címét, mert ütős:

„Klicsko: Kijev már akkor hatalmas város volt, amikor Moszkva még csak egy mocsár.”

Hú, hát ez azért ott van.

Vitalij Klicsko arról írt a Facebookon, hogy Oroszország egykoron Kijev volt (itt a Kijevi Ruszra gondolt), Kijev pedig már akkor hatalmas város volt, amikor még senki sem nézte volna ki abból a távoli mocsárból, hogy egyszer majd Moszkva fog állni rajta. (Idézet vége.)

Nos, ez így van, Kijev, a Kijevi Rusz fővárosa volt. Ami az oroszok szerint orosz volt, az ukránok szerint ukrán – habár ilyen nép nincs -, de ez mindegy. Nekünk fizettek adót a kora középkorban, tehát a „mienk”. Nagy festőnk, Vágó Pál (1853–1928), a Magyar Nemzeti Galériában megtekinthető nagyszabású műve hűen adja vissza a történelem leheletét: „Magyarok Kijev előtt”.

Mellesleg semmi értelme az ilyen ezeréves visszautalgatásoknak. Belgrád Nándorfehérvár néven volt majd félezer évig a történelmünk – és ez által kultúránk, irodalmunk – része. És Jászvásár vagy Milkó már akkor magyar egyházi központ volt Moldvában, amikor még Bukarest területén egyetlen vityilló sem állott „Itt a Toi-Toi WC felirattal”.

Minden terület azé, aki meg tudja tartani. Minden állam legitim, ami az akaratát tudja érvényesíteni.

Mindamellett jegyezzük meg, Kijevet a varégok alapították – nem az ukránok. Igen, varégok (észak germánok) alapították a Kijevi Ruszt (Nyesztor-krónika). Varégok, viking kereskedők, stb. Kijevet nem az ukránok alapították. Olyan, hogy Ukrajna, soha nem létezett. Azt Lenin találta ki.

Szóval, kedves Vasököl úr, hagyjuk már ezt a hülyeséget. New York meg egy erdővel és mocsarakkal borított sziget volt még 1600-ban is. Bicske viszont már akkor mezőváros! Egyébként a Kijevi fejedelemség orosz állam volt. Magyar hercegnőkkel gyakran kötöttek dinasztikus házasságokat a béke megőrzése érdekében. Történelemkönyvi tananyag.

Ukrajna azt jelenti, hogy határnál, vagy határ mentiek földje. Ahogy a Német-római – valójában közjogi szempontból a Római birodalom, amit hivatalosan Napóleon szüntetett meg – határ menti sávja Krajna, az osztrák térfélen.

„Kijev már akkor hatalmas város volt, amikor Moszkva még csak egy mocsár.”

Azért ehhez pofa kell. Ez ugyanis pont azt bizonyítja, hogy Kijev orosz, kedves Klicsko úr. Nekem mondjuk ehhez semmi közöm, engem az egészből pusztán annyi érdekel, hogy a magyarság túlélje ezt a korszakot, s ha a diplomáciánk ügyes (értsd: nem Gyurcsányista), akkor némi haszonnal jöjjünk ki belőle.

De azért ez egy szinten van a dákoromán elmélettel, meg a homeopátiával.

Ahogy a nagy ukrán költő, Lenin mondotta volt egykoron: „Tanulni, tanulni, tanulni!”

Pozsonyi Ádám / 888

Kiemelt kép: MTI/EPA/Andy Rain