Több ezren keresték fel a washingtoni állatkertet, hogy elbúcsúzzanak az óriáspandáktól, amelyek decemberben visszatérnek Kínába. A 25 és 26 éves példányok több mint húsz évvel ezelőtt, 2000-ben érkeztek Amerikába, ahol eredetileg tíz évig maradtak volna, de a megállapodást háromszor is meghosszabbították. Az elemzők politikai okokat látnak a pandák visszakérése mögött.

Elözönlötték a látogatók a washingtoni állatkertet a hétvégén, hogy még utoljára megnézzék kedvenceiket, az óriáspandákat. Az állatokat ugyanis hamarosan visszaküldik Kínába. A 25 éves Mej Hsziang és a 26 éves Tian Tian több mint húsz évvel ezelőtt, 2000-ben érkezett az állatkertbe a Kínai Vadvédelmi Egyesülettel kötött együttműködési kutatási és tenyésztési program keretében. Eredetileg tíz évig maradtak volna, de a megállapodást háromszor is meghosszabbították.

Peking az ötvenes évek óta küld pandákat azokba az országokba, amelyekkel jó kapcsolatokat ápol, az évtizedek alatt ez a gesztus a pandadiplomácia nevet kapta.

A washingtoni állatkert óriáspanda-programja 1972-ben kezdődött, nem sokkal azután, hogy Richard Nixon amerikai elnök történelmi látogatást tett Kínában.

A washingtoni állatkert 2000-ben kötött szerződést a Kínai vadvédelmi társasággal, és tíz évre kölcsönkapta a mostani óriáspandákat, amikért évente egymillió dollárt fizetett.

Kína azonban nemcsak Washingtonból, hanem az atlantai, San Diegó-i és memphisi állatkertekből is visszakérte az óriáspandákat.

Ezt azzal indokolták, hogy a pandák már elérték azt a kort, amikor egyébként is vissza kell térniük Kínába, a megállapodás szerint pedig már a koronavírus-járvány előtt vissza kellett volna kerülniük az országba.

Az elemzők azonban

politikai okokat látnak a pandák visszakérése mögött,

miután Washington és Peking közötti a diplomáciai kapcsolatok az elmúlt időszakban történelmi mélypontra jutottak.

Forrás: M1 / hirado.hu

Fotó: Maryse Rebaudo / Pixabay