A Mandiner munkatársa, Nagy Gábor figyelt fel arra a 3Sat műsorában közzétett „dokumentumműsorra”, amely – micsoda meglepetés – szövegben és képben is jókorákat hazudik Magyarországról, a magyar demokráciáról. Alábbiakban Nagy Gábor írását közöljük.

A jelek szerint német nyelvterületeken is gőzerővel készülnek a magyarországi országgyűlési voksolásokra. Február 26-án, főműsoridőben vetítették le a 3Sat kulturális közszolgálati csatornán azt a közel negyvenperces dokumentumfilmet, amely az választásokkal, illetve az elmúlt 12 év kultúrharcával foglalkozik.

Az alkotás címe:
Ellenszél Orbán Viktornak – Kultúrharc Magyarországon a választások előtt”.

Politikailag kiegyensúlyozott, pártatlan tájékoztatásról e film kapcsán nehéz beszélni. Ugyan a készítők megszólaltatják Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárt és Kálomista Gábor producert is, a műsoridő jelentős részét a kormánykritikus politikusok, közszereplők okfejtései, valamint az Orbán-kabineteket negatív színben feltüntető narrációk teszik ki.

A műsor üzenete egyértelmű és ismerős: Magyarországon elburjánzott a korrupció, s ahol csak lehet, ellehetetlenítik a független újságírókat, melegjogi szervezeteket. De, amint azt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE) példája mutatja, a „hatalom” nem csak a kultúrát, az oktatást is megszállta – állapítja meg többek között Katarina Barley, az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke, Radványi Viktória, a Budapest Pride egyik szervezője és Bagossy László a Freeszfe Egyesülettől.

Több alkalommal feltűnik a filmben Márki-Zay Péter kormányfőaspiráns, akihez a hazai ellenzéki elköteleződésű megszólalók mellett a nemzetközi véleményvezérek is sok-sok reményt fűznek. Beszédes, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester azon megszólalásait idézik, amelyekben „fasiszta diktatúra” kiépítéséről beszél.

Az viszont nem került be a dokumentumfilmbe, hogy a baloldali politikus maga fogalmazott úgy: „De azt, amit Orbán Viktor egy személyben megtestesít, ezt a szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat – ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük”.

Kovács Zoltán államtitkár a korrupciós, antidemokratikus vádakra reagálva kijelentette: Magyarország ma nem könyvelhetne el ilyen gazdasági sikereket, ha igaz lenne, amit a baloldal folyamatosan állít. A Fidesz-KDNP demokratikus választásokat nyerve került hatalomba – fűzte hozzá.

Gerhard Papke német liberális politikus pedig közölte, egyáltalán nem állja meg a helyét az a vád sem, amely szerint idehaza nincs médiaszabadság. Mi több: a német média helytelenül tudósít Magyarországról. Ennek ellenére Munk Veronika, a Telex.hu tartalomfejlesztési vezetője a következő snittben már állami monopóliumokról értekezik.

Tárgyi tévedések mellett egy vizuális megtévesztés is bekerült az „Ellenszél Orbán Viktornak – Kultúrharc Magyarországon a választások előtt” című dokumentumfilmbe. Amikor a német narrátor arról beszél, hogy Orbán Viktor a frissen felújított palotában székel, a Budavári Palotát mutatják, nem a Karmelita kolostort, ahova 2019-ben költözött a Miniszterelnökség és a miniszterelnök hivatala. De a kormányfő egyébként nem is ott lakik.

Forrás: Mandiner

Szerző: Nagy Gábor

(Címkép: 3Sat videó képernyőkép)