35 milliárd forintból épülnek és újulnak meg, illetve bővülnek a református egyház fenntartásában lévő óvodák – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Szerencsen.

Soltész Miklós a Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola új óvodájának alapkőletételi ünnepségén vett részt. Elmondta: az egyház által indított országos óvodaprogram segítségével hatvanhat helyszínen több mint kétszáz csoportszobát újítanak fel vagy hoznak létre. Ez összesen ötezer helyet érint. Ebből háromezer teljesen új lesz. A szerencsi, ötven gyermeket fogadó új óvodát a Tiszáninneni Református Egyházkerület 573 millió forintból, a kormány támogatásával építi fel – tette hozzá az államtitkár.

Az ukrán-orosz háború kapcsán kifejtette, az a szövetség, amelyet a kormány az oktatás-nevelés területén kötött a felekezetekkel, vonatkozott a közösségek és az egész nemzet építésére is. „Tapasztaljuk azt”, a különböző egyházi szeretetszolgálatokon keresztül az egyházak mennyi emberen segítenek. Nyújtanak továbbá támogatást ebben a nehéz háborús időszakban a menekülőknek és a rászorulóknak – fűzte hozzá a politikus. Hangsúlyozta, hogy az óvodák a gyerekek fizikai és lelki fejlődését egyaránt segítik.

„Az egy hónap múlva esedékes népszavazás meg fogja határozni gyermekeink jövőjét: olyan ideológiát támogat-e Magyarország nemzete és a közösség, amely teljesen életidegen, vagy olyat, ami teljesen közel áll nemcsak a katolikus-keresztény tanításhoz, hanem a teremtett világhoz is” – fogalmazott Soltész Miklós.

Forrás: vasarnap.hu

Kiemelt kép:MTI/MTVA/Vajda János