„Az orosz invázió meggondolt cselekedeteket kíván. Vigyázó szemünket az Ukrajnából érkező menekültek ellátására és szeretetteljes befogadására kell irányítani. Példaértékűnek tartjuk – a háború mindent fölülír – a Gazeta Polska klubjaink azt a döntését, hogy az előre lefoglalt különvonatot a menekültek minél gyorsabb biztonságos helyre szállításának érdekében vasúttársaságuk rendelkezésére bocsájtották” – írta Tomasz Sakiewicz és Ryszard Kapuscinski uraknak Csizmadia László, a CÖF-CÖKA-CET elnöke. Levelét – lengyel fordításban – a Niezalezna.pl tette közzé.

2022. március 13-16-án újabb Nagy Utazást terveztek Magyarországra, de az ukrajnai háború kitörése megváltoztatta a szervezők terveit.

Ryszard Kapuscinski, a Gazeta Polska klubjainak vezetője március 2-án kiadott közleményében bejelentette, hogy a szervezők a háborús események miatt úgy döntöttek, hogy törlik a mostani Nagy Utazást Magyarországra, és átadják a bérelt vonatszerelvényt a PKP Vasúttársaságnak, akik kisgyermekes anyákat szállítanak Ukrajnából biztonságos területre.

Forrás: CÖF-CÖKA