Az állam a kötelességét teszi, amikor támogatja a következő nemzedékeket nevelő intézményeket – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium új, 6,5 milliárd forint kormányzati támogatásból épült sportcsarnokának átadásán, pénteken.

Gulyás Gergely kiemelte: egy olyan magas színvonalú oktatási intézmény fejlesztése, mint a budai ciszterci gimnázium, éppúgy érdeke az országnak, Budapestnek, mint ahogy magának az iskolának.

A miniszter megköszönte a ciszterci rendnek, hogy az iskola működtetésével hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon is legyenek, akik „nemzetben gondolkodnak”, akiknek egyéni sorsukon túl a nemzet, az ország sorsa is fontos.

Hozzátette: a rendszerváltoztatás óta nagy utat tettek meg az egyházi iskolák. Büszkék lehetnek arra, hogy a kormány nem tudta úgy növelni az egyházi fenntartású iskolák számát, hogy ne legyen ezekben még mindig nagyobb túljelentkezés, mint amekkora az államiakban van.

Gulyás Gergely szólt arról is: az oktatáshoz hozzátartozik a mindennapos testedzés is, ezért ragaszkodik a polgári kormány következetesen a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosításához az iskolákban.

Simicskó István, a XI. kerület KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt: az új sportcsarnokkal és a gimnázium mellett lévő Szent Imre-templom felújításával megszépült Újbuda szíve.

A kerület büszke arra, hogy ilyen épületegyüttese van, és büszke a ciszterci gimnáziumba járó diákokra is – mondta, hozzátéve, tapasztalatai szerint az egyházi iskolákban végzett fiatalok hite és értékrendje is stabil.

A KDNP frakcióvezetője szólt arról is: a sport fontos eszköze a nevelésnek, formálja a gyerekek jellemét, „fair play-re”, sportszerűségre nevel.

„Ha pedig a sportból áthozzuk a sportszerűséget a mindennapjainkba, akkor emberibb életet élhetünk” – tette hozzá Simicskó István.

Az új épületet Bérczi László Bernát ciszterci apát áldotta meg. Az apát köszöntőjében úgy fogalmazott: „elődeink bátorságának és hitének talaján állunk ma itt”.

Azt mondta, nagyot kellett álmodni, amikor a rend az XX. század elején, „egy égszakadással jellemzett történelmi korban” elindította budapesti iskoláját, de hajtotta őket a hit, hogy a jó célhoz megadatik a kegyelem és minden szükséges földi eszköz.

Hozzátette: nagyot álmodott az apátság 2017-ben is, amikor az új sportcsarnokot tervezni kezdte, az iskola „régóta görgetett problémái” a sikeréből fakadtak, az eredetileg 600 főre és heti két testnevelésórára méretezett iskolaépületet az utóbbi 20 évben egyértelműen kinőtte az intézmény. Ehhez az álomhoz csatlakozott a kormány, három kormányrendelettel összesen 6,5 milliárd forinttal támogatva az új épület megvalósítását.

Forrás: MTI