Tegnap, március 19-én rendezték meg a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretén belül „A szabadkígyósi Wenckheim-kastély turisztikai célú fejlesztése” nevű projekt ünnepélyes megnyitóját.

A projektre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében nettó 1.723.500.000 forint forrást biztosítottak. Hazai forrásból Magyarország Kormánya további 1.510.499.875 forint összeget nyújtott a kastély felújítására.

ÍGY ÖSSZESEN 3.233.999.875 FORINTBÓL ÚJULT MEG BÉKÉS MEGYE EGYIK IKONIKUS TURISZTIKAI LÁTVÁNYOSSÁGA.

Wenckheim megnyitó

A kastélyt ünnepélyes keretek között Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője, valamint Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adta át.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram első ütemében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában, összesen 60 milliárd forintból 30 műemlék – 18 kastély és 12 vár – újul meg, amelyek nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy adottságaikhoz méltó módon feleljenek meg a mai kor turisztikai igényeinek. A program keretében egyszerre valósul meg az épített örökségi értékek megőrzése és a műemlékek hiteles bemutatása.

A kastély épületét gróf Wenckheim Frigyes és felesége, gróf Wenckheim Krisztina megbízásából Ybl Miklós tervei alapján 1875–79-ben építették fel historizáló, döntően német neoreneszánsz stílusban. A letisztult térszervezés a közösségi életet remekül kiszolgáló tágas, reprezentatív tereket eredményezett. A kastély földszintjén kápolnát, ebédlőt, könyvtárat, női zeneszalont, férfiszalont, dolgozószobát és a gróf, valamint a grófnő hálószobáit helyezték el, az emeleten vendégszobákat alakítottak ki.

A kastély építésével párhuzamosan, körülötte többhektáros tájképi park is létesült, amely 1949 óta védett. A déli oldalon a terasz alatt franciakert kapott helyet, középpontjában díszkúttal.

A Wenckheim házaspár hét gyermeket nevelt fel a szabadkígyósi birtokon, mindemellett híres volt kiterjedt társadalmi életéről. Több ezer vendéget fogadtak a kastélyban, amit a fennmaradt kígyósi vendégkönyvük sokezer bejegyzése is bizonyít.

A projekt fő célja a kastély turisztikai célú hasznosítása volt. A rekonstrukció keretében megtörtént az épület földszinti térsorának teljes körű felújítása és restaurálása, valamint kialakításra került egy innovatív, interaktív elemekkel és eszközökkel gazdagított élményalapú kiállítás, amelynek központi témája a grófi pár kiterjedt társadalmi életének a bemutatása lett.

Erről bővebben az Origo portálon olvashatnak.

Képek: Nemzeti Kastélyprogram, Nemzeti Várprogram, NÖF.