Átadták csütörtökön a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit a 2021. évi kiemelkedő innovációs teljesítményekért – közölte a budapesti eseményről a távirati iroda. A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a CycloLab Kft. kapta a SARS–CoV–2 vírus elleni gyógyszerkészítmény-segédanyagért.

„Jelentősen átalakult a felsőoktatási és az innovációs terület: a változással a modellváltó felsőoktatási intézmények további fejlődési lehetőséget kaptak. Elvárás az egyetemekkel szemben az oktatás és kutatás mellett az innovációs teljesítmény felmutatása is” – fogalmazott beszédében Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Rámutatott:

a felsőoktatás jelentős forráshoz jutott az elmúlt években annak érdekében, hogy minőségi egyetemek működjenek, amelyek az innovációs ökoszisztéma részévé tudnak válni.

Az államtitkár kiemelte, hogy

Magyarország a GDP 1,6 százalékát fordítja kutatás-fejlesztés-innovációra, cél, hogy ez az arány a közeljövőben 1,8 százalékra emelkedjen.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy az európai uniós lehetőségekkel élni kell a további források megszerzéséért.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke arról beszélt, hogy az innováció jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság teljesítményéhez.

A 2021. évi pályázaton szereplő vállalkozások az innovációjuk révén közvetlenül 12 milliárd forint többletbevételt tudtak felmutatni.

Magyarországon sikeres alkotó közösségek működnek, az országban lehet versenyképes, többletértéket előállító tevékenységet végezni, amit a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat is mutat – ezt Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke mondta.

Elhangzott: a 2022. február 2-i határidőre 35 pályázat érkezett, a bizottság 33 pályázatot minősített 2021-ben megvalósult, eredményes és sikeres innovációnak, közülük kerültek ki a díjazottak.

Forrás és teljes cikk: magyarnemzet.hu

Kiemelt fotó: MISZ