A mai viszonyok között is szokatlan méretű hazugságot fogalmazott meg a 13. havi nyugdíj ügyében Kunhalmi Ágnes, amikor a minap az ATV esti műsorának nyilatkozott. Az MSZP társelnöke először is arról beszélt, hogy ha hatalomra kerülne, a baloldal nem szüntetné meg a juttatást, és nem mond igazat, aki mást állít. Ezután a kétezres évek szocialista kormányaira utalva a politikus úgy fogalmazott: a 13. havi juttatást „azért nem folyósítottuk tovább, mert leváltottak bennünket”. Kunhalmi Ágnes előbbi állítása legalábbis megkérdőjelezhető, utóbbi viszont több szempontból is cáfolható. Magyarul: hazugság.

A 2008-as világválság rövid úton térdre kényszerítette a magyar gazdaságot, az akkori baloldali kormány sorozatos hibái miatt jelentős és gyors kiigazításra volt szükség.

GYURCSÁNY FERENC ÉS KORMÁNYA AZONNAL BRUTÁLIS EREJŰ MEGSZORÍTÁSOKAT TERVEZETT EL, ÁM EZEK LEGINKÁBB CSAK A LAKOSSÁGOT ÉRINTETTÉK. GYURCSÁNYÉK A MUNKAVÁLLALÓKKAL, A CSALÁDOKKAL ÉS NYUGDÍJASOKKAL FIZETTETTÉK MEG SAJÁT HIBÁIK, KÁROKOZÁSUK ÁRÁT.

Számos jóléti lehetőség megszüntetése, korlátozása mellett eltörölték például a 13. havi nyugdíjat, mégpedig két lépcsőben. Előbb, 2008 végén szigorították a juttatás feltételeit és korlátozták az összegét. Ezután, 2009 márciusában a kormány újabb törvénytervezetet nyújtott be, amely már a 13. havi nyugdíj teljes megszüntetését irányozta elő. Mind a két jogszabályt – szemben Kunhalmi Ágnes mostani állításával és Gyurcsány felesége, Dobrev Klára korábbi nyilatkozataival – az MSZP készítette elő, mégpedig Gyurcsány Ferenc vezetésével. 2009 márciusában ugyanis a liberálisokkal együtt a szocialisták garantálták annak a kormánynak a többségét, amelyben Gyurcsány volt a miniszterelnök.

Az igaz, hogy a 13. havi nyugdíj eltörlését végül 2009 májusában szavazta meg a törvényhozás, s akkor már Bajnai Gordon volt a kormányfő. A juttatás 2009. július elsejével szűnt meg. A választók egy évvel később, 2010 tavaszán váltották le a baloldalt, tehát Kunhalmi visszaemlékezésével ellentétben még véletlenül sem a szavazópolgárok döntése miatt törölték el a 13. havi nyugdíjat. Annak bizony a baloldal kezdeményezésére, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon irányítása alatt, az SZDSZ támogatásával, a baloldal miatt lett vége.

Az Origon megjelent teljes írást itt olvashatják.

Kiemelt kép: Origo/Csudai Sándor