Päivi Räsänen a finn evangélikus egyház aktív tagjaként még 2019-ben vonta kérdőre a lutheránus egyházat az LMBTQ-rendezvénynek nyújtott támogatásával kapcsolatban, a következő bibliai verset idézve Twitter-bejegyzésében:

„Hasonlóképpen a férfiak is elhagyván az asszonynéppel való természetes élést, egymásra gerjedtek bujaságukban, férfiak férfiakkal fertelmeskedvén…”

A volt belügyminiszternek emellett két másik ügyben is bíróság elé kellett állnia, egy 2004-ben készített írása – arról, hogy Isten az embert férfinak és nőnek teremtette –  és egy „Mit gondolt Jézus a homoszexualitásról?” címmel 2018-ban adásba került talk showban elhangzott megjegyzései miatt – emlékeztet a Hetek.

Ahogy arról a Mandiner is több alkalommal is beszámolt, a skandináv ország korábbi belügyminiszterét azért citálták bíróság elé, mert Pál apostolt idézve intette meg egyházát a Pride támogatása miatt a Twitteren. Elsőfokon szerda délben született ítélet az ügyben, melynek értelmében minden vádat ejtettek Räsänen ellen.

Az Yle finn közszolgálati műsorszolgáltató értesülését a Helsinki Kerületi Bíróság sajtóközleménye  is megerősítette.

A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy Räsänen a szólásszabadság és a vallásszabadság törvényes határain belül beszélt.

„A szólásszabadság és a szólásszabadság korlátozásának azonban nyomós társadalmi oka van” – olvasható a közleményben. Majd azzal folytatták, hogy „a szexuális kisebbségekhez tartozó személyek joga és a szexuális kisebbségek méltósága és egyenlősége lehet ilyen indok”.

A bíróság azonban úgy véli, hogy Räsänen a törvényi kereteken belül járt el.

A Hetek arra is kitért írásában, hogy Päivi Räsänen képviselő és Juhana Pohjola püspök sajtótájékoztatót tartottak az ítélet kihirdetését követően. Ebből kiderült, hogy nagyon megkönnyebbültek a döntés után. A volt miniszter megköszönte a támogatást, amelyet kapott. Hozzátette ezt az ítéletet várták.

„Megtiszteltetés, hogy megvédhettük a szólásszabadságot és a vallásszabadságot. Remélem, hogy senki másnak nem kell ilyen folyamaton keresztülmennie a jövőben” – mondta a finn képviselő.

Räsänent megkérdezték arról is, hogy a jövőben idéz-e még a Bibliából. „Persze” – válaszolta. Majd azzal folytatta,

„Remélem, mindannyian megtesszük ezt. Keresse meg a Bibliát a könyvespolcain, olvassa el, és olvassa el a maga kontextusában”.

Helsinkiben a CNE riporterét, Danielle Miettinent felhívta Raija Toiviainen főügyész, akit meglepett az ítélet. Azt kívánta, bárcsak a bíróság jobban mérlegelte volna a szólásszabadság és a diszkrimináció viszonyát. Tanulmányozni fogja az ítéletet, majd eldönti, hogy fellebbez-e az ügyben egy magasabb bíróságon. „Valószínűleg megteszem” – idézte Toiviainen nyilatkozatát a Hetek.

Forrás: Mandiner/Hetek

Kép: Facebook