A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatói, munkatársai és hallgatói (összesen 151 fő) önkéntesként segítik az ukrajnai menekülteket Magyarországon.

A főiskola csapata többek között a MÁV járatain, a budapesti pályaudvarokon, a BOK-csarnokban vállal tolmácsolási feladatokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatásért Felelős Helyettes Államtitkárság szervezett munkájában, támogatva a segélyszervezetek munkáját.

Azok a magyar ajkú személyek jelentkeztek a feladatra, akik beszélik az ukrán, orosz vagy angol nyelveket, és jelenleg a Makovecz vagy az Erasmus+ mobilitási program keretében vannak szakmai tanulmányúton Magyarországon.

Az önkéntesek egy része a vonatokon nyújt segítséget: a Záhony–Budapest, Kőbánya felső útvonalon menekülteket szállító különvonatokon és a Biharkeresztes–Budapest között közlekedő nemzetközi vonatokon dolgoznak. Legfőbb feladataik az utastájékoztatók kiosztása, információ- és segítségnyújtás, tolmácsolási feladatok ellátása a menekültek részére. A vonatokon jellemzően 50-200 ukrajnai menekült utazik 8-10 kocsiban, akik zömében nők és gyermekek.

A jelentkezők másik nagy csoportja 12 órás műszakban vállal karitatív tevékenységet. A Keleti és Nyugati pályaudvaron, a Kőbánya felső vasútállomáson, valamint a budapesti BOK-csarnokban kialakított segélyhelyszínen tolmácsolási és egyéb segítői munkát végeznek a kormányhivatalok munkatársai mellett.

A kollégák, diákok harmadik csoportja a Nemzetpolitikai Államtitkárság kérésére szórólapok fordításában segédkezik, míg többen telefonos segélyhívásokat fogadnak az erre kijelölt irodákban, a Tempus Közalapítvány munkáját segítve.

A főiskola fontosnak tartja, hogy úgy Kárpátalján, mint Magyarországon minden lehetséges módon segítsen a háború miatt otthonukat elhagyni kényszerülő menekülteken.

Forrás: Kárpátalja.ma

(Címkép forrás: II. Rákóczi Ferenc főiskola honlapja)