A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége két év kihagyást követően újra jelenléti országos találkozót szervez a felvidéki magyar pedagógustársadalom képviselői számára. A pedagógusszövetség a hagyományokhoz hűen Rozsnyón szervezi meg április 23-a és 24-e között a Szlovákiai Magyar Pedagógusok XXVI. Országos Találkozóját. A kétnapos szakmai konferencia központi témája a jövőkép a közoktatási reformok jegyében.

A konferenciára minden érdeklődő pedagógust várnak. Jelentkezési határidő április 10-e. Az érdeklődők kizárólag elektronikus módon jelentkezhetnek az alábbi linken.

Mint az SZMPSZ közleményében olvasható: a rendezvényen hagyományosan átadásra kerülnek a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által alapított díjak, köztük a Felvidéki Magyar Pedagógus Díj is.

Az április 23-ai, szombati program plenáris előadásokkal veszi kezdetét. Az átalakuló közoktatásról mond bevezető gondolatokat Fodor Attila.  Terítékre kerül a közoktatás tartalmi megújításának stratégiája, a közoktatás intézményrendszerének fejlesztési lehetőségei, illetve az új kihívások a pedagógusok szakmai fejlődésében.

Szombat délután szekcióülésekkel folytatódik a szakmai találkozó. Ezek többek között a pedagógusok és óvópedagógusok szakmai és atesztációs portfóliójáról, az oktatás tartalmi korszerűsítéséről és az iskolahálózaton belüli hatékonyságnövelésről szólnak. A szombat kultúrműsorral egybekötött ünnepi esttel zárul. Itt adják át az SZMPSZ díjait.

Vasárnap folytatódnak a plenáris ülések. Elsőként Halász Gábor egyetemi tanár Oktatási reformok a világban, eredmények, hatások, dilemmák címmel tart előadást.

Majd Fodor Attila, a komáromi Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója által vezetett kerekasztal-beszélgetésre kerül sor.  A jövőképtől a megvalósításig címet viselő pódiumbeszélgetés résztvevői: Agócs Attila, Fülek polgármestere; Bacsó Péter, a párkányi Ady Endre Alapiskola igazgatója; Decsi Katalin, az SZK Oktatásügyi Minisztériuma Kisebbségi Fejlesztési Főosztályának igazgatója, Hack László, a nagyszelmenci Dobó István Alapiskola vezetője; Kovács Ibolya, a Szilicei Alapiskola igazgatója.

A kétnapos találkozó végén a jelenlévők megkoszorúzzák Czabán Samu szobrát.

A rendezvény a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Rozsnyó városa és a Kultminor támogatásával valósul meg.

Forrás, kép és teljes cikk: felvidek.ma