Erdély aranykorára hivatott emlékeztetni Bethlen Gábor fejedelemnek a gyulafehérvári várban felállítandó egész alakos szobra, melyhez megvannak már az engedélyek. Az emlékművel a nagy államférfi által alapított kollégium 400 éves fennállását ünneplik. Bethlen Gábor szobra uralkodásának helyszínén, a gyulafehérvári várban kap helyet. – olvasható a Krónika portálon.

„Minden akadály elhárult a szoborállítás elől” – újságolta a Krónikának csütörtökön Ladányi Árpád Csaba, az RMDSZ Fehér megyei elnöke, hogy valamennyi engedély megvan Bethlen Gábor gyulafehérvári szobrának felállításához. A politikus szerint a szoborállításban első perctől partner volt a gyulafehérvári önkormányzat és Gabriel Codru Pleşa polgármester. „Nem voltak fennakadások, rossz szándék senki részéről. Egy Bethlen Gábor-szobor Gyulafehérváron méltó emléket állít a fejedelemnek, és előtérbe helyezi azt az időszakot, amikor a vezetése alatt Erdély az aranykorát élte. Erre pedig mind a magyaroknak, mind a románoknak emlékezniük kell” – mutatott rá.

Bethlen Gábor

Fotó: Alba24.ro

Az egész alakos szobor Deák Árpád nagyváradi szobrászművész alkotása, aki elmondta, a művelődési minisztérium jóváhagyásával minden szükséges engedély megvan a szoborállításhoz. „Rekordidő alatt történt ez, azt tervezzük, hogy május 21-én lesz az avatás”. Hozzátette, így szűkös a határidő, hiszen nem csak a szobrot kell megönteni, az alapzatot elkészíteni, hanem térrendezési munkálatokra is szükség lesz. Ennek ellenére bíznak benne, hogy tartani tudják a határidőt, hiszen ekkor lenne a 400. évfordulója annak, hogy Bethlen Gábor 1622-ben megalapította híres kollégiumát, a Collegium Academicumot, melyet aztán 1662-ben Apafi Mihály fejedelem biztonsági okokból Nagyenyedre költöztetett.

Gudor Kund Botond, a Nagyenyedi Református Egyházmegye esperese szerint a talapzat felső részére a fejdelem neve kerül latinul, ahogy maga is használta, illetve az időszak, amikor élt: „Gabriel Bethlen 1580–1629”. Alsó részére a jelmondata – Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk? – latinul és az általa alapított tanintézet fennállásának ideje: „SI DEUS PRO NOBIS, QUIS CONTRA NOS (ROM.8,31), COLLEGIUM ACADEMICUM 400 (1622–2022). „Ez mindenkinek elfogadható. Eddig mindenki pozitívan állt hozzá, reméljük, ezután is így lesz” – összegzett az esperes.

Pap Melinda teljes írását a Krónika portálon olvashatják.

Kiemelt kép: Pinti Attila