Napra pontosan 1944. október 31-én 51 ártatlan helyi áldozatot végeztek ki a magyarkanizsai partizánok Adorjánon. A kivégzett áldozatok tiszteletére megemlékezést és koszorúzást tartottak a helyi temetőben felállított emlékműnél tegnap délután.

Több akkori népőrségi tag érkezett a faluba és gyűjtötte össze a férfiakat 1944. október 31-én. 200 emberből 50-et vittek tovább a Tisza-partra. Sokan azon a napon azt gondolták, hogy kihallgatásra viszik a férfiakat, viszont ítélet nélkül a folyóba lőtték legtöbbjüket. Rövid alkalmi műsor után a megemlékezésen dr. Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke emlékezett vissza az 1944-es eseményekre.

– Október 31-én 50 embert a Tiszába lőttek, egy embert pedig a saját háza előtt lőttek le. További személyek pedig az elkövetkező napokban eltűntek, így összesen 57 ártatlan ember halt meg 1944-ben. Adorjánnak külön érdekessége, hogy itt maga a partizán hatalom is súlyosnak tartotta a likvidálásokat, illetve ezt a mindenféle ítélet nélküli lövöldözést a Tisza-parton.

Ezzel kapcsolatban történt egy bírósági per, amelynek kapcsán három elkövetőt el is ítéltek, egyet halálra, kettőt pedig börtönbüntetésre az adorjáni események miatt.

A megemlékezés végén felolvasták az áldozatok névsorát, majd az emlékezés virágait elhelyezték a hozzátartozók mellett a magyarkanizsai önkormányzat, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Délvidék Kutató Központ, az adorjáni helyi közösség és a nyugdíjas egyesület képviselő is.

Forrás: Vajdaság.ma