Mesterházy Attila volt április 13-án az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége, a stúdióban az ellenzék vereségét elemezte. A szocialista politikus szerint nem egy ember felelős az ellenzék bukásáért. El kell gondolkodni azon, hogy milyen üzenetekkel lehetett volna megfogni az embereket.

Miközben örülünk a budapesti eredményeknek, a Fidesz a korábbiakhoz képest 10 százalékot erősödött. Amiről a főpolgármester úr beszélt, hogy lobog az ellenzéki fáklya, az kicsit halványabban világít 2018-hoz képest. Az MSZP majdnem 26 százalékon állt 2018-ban, és az összellenzék akkor 315 ezerrel több szavazatot ért el, mint a Fidesz” – fogalmazott a korábbi miniszterelnök-jelölt.

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen helyzetben kell-e felelősöket keresni, Mesterházy így válaszolt: Elfogadhatatlan volt, hogy Márky-Zay Péter mögött nem állt ott minden ellenzéki párt vezetője.

Az én választási vereségemkor ott álltak mögöttem a társpártok vezetői nagyon korrekt módon, még fel is szólaltak, és önkritikus módon fogalmaztak. Hiba volt nem hozzászólni a választási vereséghez. Nagy baj, hogy senki nem vállalja a felelősséget, senki nem mondja, hogy ő maga mit rontott el, hogy senki nem mond le. A hitelesség visszaszerzésének első lépése a választók szemében, ha valaki vállalja a felelősséget, és lemond” – értékelte a politikus.

„Ez egy régi játék, hogy mindig egy emberrel akarják elvitetni a balhét. 2014-ben velem vitették el, 2018-ban Vona Gáborral, most úgy látom, Márki-Zay Péterrel teszik mindezt. Szerintem ez nem tisztességes, még akkor sem, ha a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjeként sokat hibázott, és valószínűleg az ő felelőssége a legnagyobb. Ez nem jó irány. Mi európai pártként gondolunk magunkra, és az európai politikai kultúrához hozzátartozik a felelősségvállalás. Úgy gondolom, hogy a pártelnököknek fel kellett volna ajánlani minimum a lemondásukat, és az, hogy az ő közösségük kit választ meg újra – akár ugyanazt a személyt –, az már az ő jogosítványuk” – folytatta Mesterházy.

Egyetért azzal, amit Kunhalmi Ágnes mondott korábban: a szocialista pártnak még nem volt olyan vezetője, aki az elvesztett választás után trükközni kezdett a lemondással. Ez európai felfogás, de nem azt látom, hogy ez lenne a cselekvés – reflektált Mesterházy Attila.

Gyurcsány Ferencnek arra a kijelentésére, hogy „legyen mindenki Gyurcsány, és soha ne adják fel”, Mesterházy úgy reagált: „A második részével egyetértek, de nem hiszem, hogy szeretnék Gyurcsány Ferenc lenni, abból elég egy is.

Albert Einsteinnek volt egyszer egy mondása: az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és azt várni, hogy más legyen az eredmény. Ez azért is elgondolkodtató vereség, mert nem egy oka van, és nem egy személy az oka, mint ahogy korábban sem. Sok dolgot meg kell fontolni, például, hogy az összefogás az nem egy csodafegyver, nem hozta meg a kívánt eredményt. A politikai tartalom és a személyi kérdések is érdekesek lehetnek, de hiszek benne, hogy nekünk volt igazunk, még akkor is, ha erről nem tudtuk meggyőzni a magyar társadalom többségét” – fogalmazott Mesterházy.

Forrás: Mandiner