Zajlik az egyeztetés a budapesti és a bukaresti külügyminisztérium között a magyarországi gazdaságfejlesztési program erdélyi folytatásáról

– mondta  csütörtöki kolozsvári látogatása során Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki többek között a Fidesz-KDNP-vel ápolt stratégiai partnerség folytatásáról, a román–magyar kapcsolatok erősítéséről egyeztetett Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel. A magyar diplomácia vezetője – aki várhatóan az ötödik Orbán-kormányban is betölti tisztségét – a kincses városban rendezett sajtótájékoztatóján megköszönte a külhoni, ezen belül az erdélyi magyaroknak, hogy a mostani „rendkívüli történelmi időkben” részt vettek az április 3-ai országgyűlési választáson.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott,

Magyarországon rekordokat döntő parlamenti megmérettetés zajlott, kormányzó párt soha eddig nem látott támogatásban részesült a magyar választók részéről, a Fidesz-KDNP-nek rekord számú (135) képviselője lesz a májusban megalakuló új Országgyűlésben. „Nem csak az ország, hanem az egész nemzet jövőjéről született döntés, hiszen a nemzeti, keresztény, polgári oldal számára természetes, hogy a nemzet valamennyi tagja részt vehet a rólunk szóló közös döntésben, miközben a baloldal ezzel homlokegyenest mást képvisel. Nagy öröm számunkra, hogy a határon túli magyar nemzeti közösség tagjai is rekord mértékben vettek részt a megmérettetésen”

– jelentette ki a külügyminiszter. Ismertetése szerint az idei megmérettetésen 318 083 levélszavazat érkezett határon túlról, ebből 251 ezren a Fidesz-KDNP-re voksoltak; Erdélyben a csíkszeredai és kolozsvári főkonzulátusra 202 767 boríték érkezett, ami 50 ezerrel több, mint négy évvel ezelőtt. „Az anyaország számít a külhoni magyar közösségekre, és ők is számíthatnak az anyaországra.

Mindig is támogatni fogjuk őket, legyen szó a gazdaságfejlesztési programokról, kulturális, oktatási támogatásokról”

– szögezte le Szijjártó Péter, megköszönve a román posta közreműködését a levélszavazatok időben történő kiszállítása terén, továbbá a román állami és kormányzati intézményeknek, hogy nem gördítettek akadályt a szavazás folyamata elé. A tárcavezető elmondta, Magyarországnak érdeke a lehető legjobb együttműködés felépítése Romániával, s reményét fejezte ki, hogy a kapcsolatok a megkezdett úton haladhatnak tovább, amiből mindkét fél tud profitálni.

A Székelyhon megkérdezte a külgazdasági és külügyminisztert, mi az akadálya a magyar kormány külhoni gazdaságfejlesztési programja erdélyi folytatásának, a Partiumra történő kiterjesztésének. Szijjártó sikeresnek nevezte a Magyarország által hat éve folytatott kezdeményezést, amelynek keretében több tízezer beruházáshoz nyújtott támogatást a budapesti kormány a szomszédos országokban.

„Ebből mindenki tud profitálni, hiszen a beruházások itt jönnek létre, itt alkalmaznak munkaerőt, itt fizetnek adót, ugyanakkor fontos szempont a határon túli magyar közösségek gazdasági fejlődése. Zajlik az egyeztetés a román és a magyar külügyminisztérium között, nem látok áthidalhatatlan ellentétet az álláspontok között, így hamarosan valószínűleg ki tudjuk majd írni az új pályázatokat”

– jelentette ki a tárcavezető. Kelemen Hunor sok sikert kívánt a következő négy esztendőre a magyar parlamentnek, valamint az ötödik Orbán-kormánynak mindahhoz, amit eltervez. Az RMDSZ elnöke úgy vélte: az a magyarázata annak, hogy az erdélyi magyarok túlnyomó többsége az anyaországi kormánypártokra szavazott, hogy az értékrendek találkoznak, hasonlóak. „A nemzetpolitikára mondtak igent az erdélyi magyar emberek, a közös értékeken alapult a Fidesz-KDNP által az elmúlt 12 évben folytatott politika. Nem ért minket semmilyen meglepetés a választási eredmény kapcsán” – jelentette ki a bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus.

Elmondta,

az RMDSZ továbbviszi a Fidesz-KDNP-vel ápolt stratégiai partnerséget, másrészt érdekelt a román–magyar kapcsolatok erősítésében. Hozzátette, a jelenlegi, válságok és háború jellemezte nehéz időszakban az egymásra utaltság, a szolidaritás még fontosabb, mint eddig.

A sajtótájékoztatón mindkét politikus provokációnak nevezte, hogy az országgyűlési választás előtt néhány nappal egy tucatnyi kidobott levélszavaztra bukkantak a Marosvásárhely közeli Jedd határában, egy illegális szemétlerakatnál. Szijjártó Péter megköszönte az erdélyi magyaroknak, hogy „nem ültek fel az aljas provokációs kísérleteknek”, Kelemen Hunor pedig úgy fogalmazott: „az összes lóláb kilógott a levélszavazatokat is rejtő zsákból”. Az RMDSZ elnöke szerint a provokációval egyesek megpróbálták diszkreditálni a levélszavazás intézményét.

Forrás: Szekelyhon.ro

Kép: Rostás Szabolcs