Két rendhagyó esztendő után újra a hagyományos formában tartották meg húsvét vasárnapján a Kárpát-medence legnagyobb ételszentelését Csíkszereda központjában. Ennek megfelelően ismét rendezett sorokban várta több ezer hívő a Szabadság téren az ünnepi eledelek megszentelését.

Húsvétvasárnap rendszerint Csíkszeredában tartják a Kárpát-medence legnagyobb hagyományos ételszentelését, amelyre több ezren gyűlnek össze. Az elmúlt két évben azonban rendhagyó módon szervezték meg az ételszentelést a koronavírus-járvány miatt: 2020-ban csak élő közvetítés által kapcsolódhattak be a hívek a szertartásba, tavaly pedig kibővült helyszínen, keresztet formálva sorakoztak fel a hívek a Kossuth Lajos utcán és a Temesvári sugárúton, kötelező maszkviselés és kétméteres távolságtartás mellett.

Idén azonban a veszélyhelyzet feloldása lehetővé tette, hogy ismét a megszokott módon ünnepelhessenek a csíkszeredaiak, reggel nyolc órára a megszokott formában, rendezett sorokban több ezren sorakoztak fel megszentelésre váró kosaraikkal a Szabadság téren. A húsvétvasárnapi ételszentelést Tamás József, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye nyugalmazott püspöke celebrálta.

A föltámadt Úrjézus föltámadásának igazoló jeleivé tette az eledelt. S ezért most ezek a megszentelendő eledelek is erre szeretnének figyelmeztetni bennünket. Szeretné Jézus, ha annak fogyasztásában ővele találkozhatnánk mi is, fogyasszuk tehát a megszentelt eledeleket majd az ő emlékezetére örvendezéssel és igen nagy hálával

– hangsúlyozta Tamás József.

Ezt követően a papság a ministránsok kíséretében a hívek sorai között végigjárva megáldotta a kosarakban lévő eledeleket. Az ételszentelés végül a magyar és székely himnuszok eléneklésével zárult.

Forrás: szekelyhon.ro

Fotó: Pinti Attila / Szekelyhon.ro