Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző a PestiSrácok műsorának vendége volt. A művész elmondta, hogy hiányos lenne az élete Isten szeretete, támogatása nélkül, és úgy véli, hogy Isten nélkül nem feltétlenül tiszta az alkotás.

A cigányságára és magyarságára büszke Kathy-Horváth Lajos már egészen piciként, öt évesen hegedűt fogott a kezébe, zenész családja, mesterei és művészbarátai – például Szakcsi Lakatos Béla – pedig mindvégig támogatták abban, hogy művészként kiteljesedhessen. A zenész tehetség fiatal korában ösztöndíjasként 11 évet töltött Párizsban, ahol többek között a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin asszisztenseként tevékenykedett, aki számos fellépési lehetőséget biztosított neki a rengeteg tanításon túl. Kathy-Horváth mindig is vágyott haza, Magyarországra, hiszen, mint mondja a cigány zene és kultúra képviselőjeként itt érzi magát teljesen otthon. A hegedűművész munkáját, életművét már számos díjjal elismerték hazánkban, de Kodály után ő az egyedüli, akit az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagjává választott 2014-ben. A zeneszerző rendkívül nagy figyelmet fordít a tehetséggondozásra is, így többek között a Fővárosi Roma Oktatási Kulturális Központ igazgatójaként is segíti a roma fiatalok támogatását, felkarolását.

Kathy-Horváth Lajos egy gyönyörű improvizációs hegedűszólóval nyitotta meg az április 18-ai Boomerlázadás című műsort, amelyet egy XVIII. századi francia hangszerrel játszott el.

Nagyon szeretik a magyar cigányzenét, a folklórzenét, az autentikus népzenét is egész Európában

– emelte ki a hegedűművész, aki ennek a reneszánszáról beszélt még. A folytatásban Stefka István kíváncsi volt, hogy Kathy-Horváth Lajost a cigánysága akadályozta-e valaha az elhelyezkedésében a művészpályája során. Erre a roma zeneszerző azt válaszolta, hogy ő egy olyan nagy, cigány származású, zenész generációval nőtt fel a ’70-es években (Ablakos Lakatos Dezső, Szakcsi Lakatos Béla, Csiga Balogh Jenő), hogy ezt a fajta tehetséget nem lehetett és nem is akarták nagyon leradírozni.

Büszkék voltak rá – hangsúlyozta Kathy-Horváth. A hegedűművész ezután kifejtette, hogy 1976-ban a Cziffra György Alapítvány ösztöndíjasaként a Párizs melletti Senlisbe került.

A francia fővárosban összesen tizenegy évet élt, időközben pedig a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin asszisztenseként is tevékenykedett.

Kathy-Horváth elárulta, hogy művészetére a párizsi lét hatással volt, de mivel mindig is Magyarországot tartotta otthonának, és mert itthon már rendeződni látszódtak a párpolitikai folyamatok, ezért a rendszerváltás reményében hazatért családjával.

Az tagadhatatlan, hogy a cigánymuzsika a magyar kultúra kikerülhetetlen része. A cigány zenészek pedig egy olyan fajta egyedi ízt adnak hazánk zenei világának, hogy ezáltal nem csupán Magyarországon, hanem az egész világon elismeréssel tekintenek rájuk. Ahogyan a hegedűművész is rávilágított, a cigány zenészeknek van egyfajta személyiség-megjelenítő, megvalósító képességük, vagyis olyan egyéni jellemzőjük van, hogy zenéléskor rájuk lehet ismerni.

Ezt a romasági érzésvilágunkat adjuk át a közönségnek – hangsúlyozta Kathy-Horváth.

az igazolódik be, hogy ha lehetőséget kapnak, akkor meg tudják mutatni magukat, az oroszlánfogaikat, hogy egy tehetséges népről van szó, de a megfelelő támogatás hiányában ez nem fog tudna létrejönni.

A cigányság többsége vallásos, hiszen ez tart minket egyben, együtt szeretik egymást és Istent – véli a zeneszerző.

A művész egy keresztény, hívő, vallásos ember, aki büszke a cigányságára, továbbá hálát ad és dicsőíti Istent, amiért segítette őt kiteljesedni az életben. Kathy-Horváth Lajos szerint az országgyűlési választások kimenetele is Isten ajándéka, válasza volt, hiszen

„Orbán Viktor nem csupán hazánkban, hanem egész Európában a békét és az igazságot keresi, ezért jó, hogy Magyarországnak ismét ő a miniszterelnöke.”

A hegedűművész mindezért a világhatalmi, gazdasági elitnek, a döntéshozóknak is azt tanácsolja, hogy nézzék meg azt, hogy Isten nélkül nincs megoldás semmire.

Forrás: PestiSrácok

Kiemelt kép: https://banffyszalon.blogstar.hu/

Teljes adás megtekinthető itt: