Ilyen szellemi potenciállal és ideológiai becsípődéssel nem tudni, az unijó hogyan állja majd a sarat az új világrendben. Ja, de. Tudni.

A cseh SPD párt egyik képviselője töltött fel a közösségi médiára egy fotót, amelyen húsvéti szendvicsein paprikából készült Z betűk láthatók. Tettei miatt nem csak a törvénnyel került szembe, de a szendvicses fotó a szakmai életére is rányomta a bélyegét – írta meg az Újszó.

Bronislav Kalvoda, aki az SPD libereci elnöke azzal védekezett, hogy a Z betűket nem azért rakta ki a szendvicsekre, mert orosz propagandát akart terjeszteni, hanem azért, mivel barátnőjét Zuzanának hívják. A rendőrség a politikus ellen indított vizsgálatot végül megszüntette arra hivatkozva, hogy az általuk megkérdezett férfi úgy nyilatkozott, „nem támogatja az ukrajnai orosz inváziót”, valamint a „Z betűk a Zuzana keresztnevet jelképezik”.

Maga Kalvoda nem volt hajlandó kommentálni az ügyet, de már törölte a szóban forgó fotót tartalmazó bejegyzését, ami miatt a szakmai életében is bajba keveredett, hiszen Jilemnice város vezetősége nem tartotta elfogadhatónak a posztját. A városi tanács így eltávolította őt a közlekedési és közrendvédelmi bizottság elnöki tisztségéből.

„Ha megnézik Kalvoda úr Facebook-oldalát, valószínűleg megértik, hogy ez nem volt véletlen, bárhogy is magyarázza, ez számunkra összeegyeztethetetlennek tűnt a mostani időkkel. Ennek alapján úgy döntöttünk, hogy megtesszük azt, ami a hatáskörünkben áll” – mondta a polgármester.

Fotó: Facebook/Branislav Kalvoda

A németek sem maradnak alul a Z betűvel szembeni harcban

A német rendőrség és államügyészség az elmúlt napokban több mint 140 esetben indított nyomozati eljárást a Z betű „szimbolikus használata” miatt. A vád az Ukrajna elleni orosz támadás támogatása. Mivel az orosz hadsereg Ukrajnában Z-vel jelöl meg különböző járműveket és páncélosokat, ezért e szimbólum használata büntetendő, állítják a bűnüldöző szervek – írta meg a Neokohn.

Így az utóbbi napokban a keletnémet Szászország-Anhalban 19 eljárást indítottak el, 17-et Hamburgban és 22-t Északrajna-Vesztfáliában a Z betű állítólag jogellenes használata miatt. A Z-t üldözésében élen jár a herfordi önkormányzat. Ott azonnal betiltották a Z rendszámtáblákon való használatát. „Aki a Z szimbólum használatával támogatja az orosz támadó hadjáratot és Putyin orosz elnököt, annak Alsó-Szászországban büntetőjogi konzekvenciákkal kell számolnia”, mondotta az szociáldemokrata belügyminiszter Boris Pistorius. Teljesen egyetértett vele a bajor igazságügy-miniszter (CSU):

„Nem tűrjük, hogy a nemzetközi jognak ellentmondó bűntetteket nyilvánosan helyeseljenek”

– mondta a dpa hírügynökségnek.

A vád alátámasztására a német büntetőtörvénykönyv 140-es paragrafusa szolgál, amely a következőket rögzíti: Aki jogellenes cselekedeteket jutalmaz vagy „olyan módon, hogy az a közbékét veszélyezteti nyilvánosan helyesel”, az „három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal sújtandó”.

A Z elleni eljárás jogi alapjának legalább is kérdéses volta még a laikus számára is nyilvánvaló.

Eddig nem létezik jogszabály, amelyik az orosz támadást Németországban mint bűncselekményt pontosan meghatározná. Az orosz járműveken látható Z jelentését illetően pedig csak spekulációk léteznek, igazából itt senki sem tudja, hogy mire szolgál.

Amit a tiltást illeti, a Z szimbólum érdekes társaságban van. Német rendszámtáblákon tiltott többek között a KZ (koncentrációs tábor), az SS, SA, AH (Adolf Hitler) és még jó néhány kevésbé evidens betűkombináció használata.

Ha ezt a tiltást a jövőben a Z-re is kiterjesztik, nagy bajban lesz a szászországi Zwickau városa, amelynek a rendszáma a Z, de az éber bűnüldöző szerveknek biztosan lesz majd ötlete a probléma elkerülésére.

Az érdekesség kedvéért említsük még meg, hogy mely szimbólumok

NEM esnek a tiltás alá: többek között a vörös csillag, a sarló és kalapács, Lenin és Sztálin képmásai, melyek a baloldali radikális antifa legtöbbször erőszakos tüntetésein tucatjával láthatók a zászlókon, transzparenseken és pólókon.

Amikor Gelsenkirchenben egy jelentéktelen neoleninista csoport egy központi téren Lenin-szobrot állított fel, a helyi önkormányzat „esztétikai okokra” hivatkozva ugyan tiltakozott, de büntető eljárástól mind a mai napig eltekintett.

A románoknak szintén meggyűlt a bajuk a ABC utolsó előtti betűjével

Kiszálltak a rendőrök egy jászvásári kollégiumba, miután egy járókelő amiatt riasztotta a hatóságokat, hogy az egyik szoba ablakába valaki az orosz harci járműveken látható Z betűt ábrázoló háborúpárti szimbólumot aggatott – olvasható a ziaruldeiasi.ro helyi portálon.

Így festett a törölköző a kollégium ablakában:

Forrás: ziaruldeiasi.ro

A bejelentő azért aggódott, mert a diákotthonban több, Ukrajnából menekülő személy szállt meg, és attól tartott, hogy menekültellenes akcióról van szó. Valójában azonban csak egy furcsa félreértés történt.

A helyszínen a román rendőrök megállapították, hogy a diák nem orosz propagandát szeretett volna terjeszteni, hanem egy lovacskát meg egy istállót ábrázoló törölközőt sikerült úgy kitennie száradni, hogy ezáltal félreérthető üzenettel bírt.

Íme, a nagy fogás:

Forrás: ziaruldeiasi.ro

Itt tartunk. Vélhetően azonban lesz ez még így se.

Kiemelt kép: Getty Images