A tervezetthez képest kétszer annyi ideig tartott Ferenc pápa és Orbán Viktor miniszterelnök négyszemközti megbeszélése a Vatikánban – hívta fel a figyelmet Érszegi Márk Vatikán-szakértő. A találkozó fontos mozzanata volt a szimbolikus ajándékcsere is, amellyel Ferenc pápa elismerte a magyarok erőfeszítéseit az ukrán menekültek befogadására.

Szimbolikus üzenete van annak, hogy Orbán Viktor első útja a választási győzelem után a Vatikánba vezetett. Ennek jelentőségére a miniszterelnök maga is kitért, amikor úgy fogalmazott: Magyarország és a Szentszék kapcsolata történelmi örökség – mondta el az Origónak Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő. Emlékeztetett: ugyanezt a történelmi örökséget húzta alá az is, amikor Áder János köztársasági elnök 2020 februárjában, vatikáni látogatásakor felkereste a Lateráni bazilikában II. Szilveszter pápa sírhelyét. A pápa síremlékén az a jelenet látható, amikor a Szent Koronát küldi Szent István királynak. Tehát – magyarázta a szakértő – Magyarország és a Szentszék kapcsolata nem csak nagy múltra tekint vissza, de a magyar alkotmányos identitásnak része is.

Ezért teljesen érthető gesztus a miniszterelnök részéről, hogy ennek az örökségnek a jegyében a Szentatyát kereste fel – mondta Érszegi Márk Aurél.

 

Forrás: Origo

Kiemelt kép: Magyar Kurír