Az alaptörvény és az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény is kimondja: bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt nem lehet tovább képviselő. Az új Országgyűlésben két baloldali képviselő, Fekete-Győr András és Varju László okkal tarthat a jogerős elmarasztalástól, ami képviselői státuszuk végét jelentené.

Az alaptörvény és az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény értelmében az, akit jogerősen elítél a bíróság bűncselekmény elkövetéséért, nem lehet tovább képviselő – hívta fel a figyelmet beszámolójában a Magyar Nemzet.

Az újonnan felálló Országgyűlésnek két olyan képviselő is tagja lesz, aki már vádlottként lesz honatya.

A magyar törvények ugyanis azt önmagában nem büntetik, ha egy országgyűlési képviselő gyanúsított, majd vádlott lesz, ilyenkor csupán az illető mentelmi jogát kell felfüggesztenie a legfőbb ügyész javaslatára a mentelmi bizottságnak, majd az Országgyűlésnek.

Ez történt Varju László, a szocialistáktól a Gyurcsány-pártba távozott országgyűlési képviselő esetében is. Varju már a Demokratikus Koalíció alelnökeként lett gyanúsított, majd vádlott.

A Fővárosi Főügyészség választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmények miatt emelt vádat ellene. Varju egyike volt azon baloldali képviselőknek, aki 2018-ban betörtek a közmédia Kunigunda útjai központjába, hogy élő adásban szerepeljenek, a biztonsági őrök azonban megakadályozták ezt. A vádban szereplő bűncselekményekből kettő − a súlyos testi sértés és a garázdaság vádja − ehhez az ügyhöz kapcsolódik. Az MTVA székházánál zajló, 2018. decemberi, baloldali tüntetések során az egyik alkalommal

Varju nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, később a földre feküdt, majd az egyik őr lábát elkapta és kihúzta. Az őr elesett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A választás rendje elleni bűntettet a vád szerint Varju László még 2018-ban, egyéni jelöltként követte el: egy kávézóban találkozott egy független jelölttel, akinek pénz ígért, ha visszalépne az ő javára, a férfi azonban ezt elutasította.

A másik vádlott új országgyűlési képviselő, Fekete-Győr András. A vád szerint vádlott-társa, Szarvas Koppány Bendegúz egyszerű momentumos párttagként,

Fekete-Győr pedig a párt elnökeként támadt 2018-ban a rendőrökre egy Kossuth téri tüntetésen. A vádhatóság videófelvétellel bizonyítja is, hogy valóban törvénysértő módon, agresszívan léptek fel az egyenruhások ellen.

Fekete-Győr Andrásra társtettesként csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kéri a vádhatóság.

Elmarasztaló jogerős ítélet esetén a mentelmi bizottság mondja ki az elítélt képviselő összeférhetetlenségét, amit az Országgyűlés hagy jóvá, ami után pedig megszűnik az érintett képviselői jogállása.

hirado.hu

Fotó: MTI/MARJAI JÁNOS