Tízből nyolc magyar szerint az anyák tartják össze a családokat és a gyermekek nevelésében nekik van a legnagyobb szerepük – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Anyák napi kutatásából. A válaszadó felnőttek többsége hálával tekint az édesanyjára, amiért felnevelte. Közel háromnegyedük szerint ma Magyarországon megbecsülik az édesanyákat. Többségük szerint a családpolitikát az édesanyákra kell alapozni.

„A gyermekek világrahozatala és szoptatása, a biztonságos korai anya-gyermek kapcsolat kialakítása a nők elidegeníthetetlen feladata, aminek a jelentőségére a lányokat, nőket ma még fontosabb felkészíteni, mint az elmúlt évszázadokban, amikor természetesen látták maguk körül az anyaságra felkészítő mintákat.” (Prof. Dr. Kopp Mária)

Az Anyák napja már közel egy évszázada meghatározó ünnep a magyar családok életében, először 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezésére köszöntötték az édesanyákat. A KINCS ezúttal arra volt kíváncsi, hogy hogyan gondolkodnak az emberek az édesanyák szerepéről a családokban és a társadalomban.

A megkérdezettek közel négyötöde (78%) egyetértett azzal az állítással, hogy az édesanyák tartják össze a családokat, 77 százalékuk pedig úgy gondolta, hogy az anyáknak van a legnagyobb és legfontosabb szerepük a gyermekek nevelésében. A gyermekesek, az idősebbek, a nők és a vidéken élők között ennél is nagyobb volt az egyetértők aránya.

A válaszadók többsége szerint a családpolitikát elsősorban az édesanyákra kell alapozni, tízből hatan ezzel teljesen egyetértettek, negyedük egyet is értett, meg nem is, és csak hatoduk volt elutasító. Különösen a gyermekesek, a nők és az idősebbek tudtak jobban azonosulni ezzel az állítással.

A válaszadók személyes életére vonatkozóan kiderült, hogy az emberek nagy része (83 százalékuk) hálával tekint az édesanyjára, amiért és ahogy felnevelte őt, tízből heten teljes mértékben elégedettek azzal, ahogyan az édesanyjuk nevelte őket, és csak 3 százalék nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen.

A felmérésből az is megállapítható, hogy a magyarok többsége (71%) szerint hazánkban össztársadalmi szinten is megbecsülik az édesanyákat és elismerik a családokért végzett munkájukat.

A Kopp Mária Intézet kutatása megmutatta, hogy Magyarországon tisztelet övezi az édesanyákat, a családokon belül és a társadalomban is elismerést kapnak. Az emberek úgy érzik, hogy az anyák tartják össze a családokat, nekik van a legfontosabb szerepük a gyermeknevelésben, és a családokért ők teszik a legtöbbet.

Isten éltessen minden anyát, nagymamát és dédmamát május 1-jén, Anyák napján!

Forrás: Kopp Mária Intézet

Kiemelt kép: Shutterstock