Szlovéniában a normál benzin ára mintegy nyolc százalékkal, a gázolajé pedig több mint húsz százalékkal emelkedett, miután a kormány megszüntette az árstopot – írta az Euractiv, a hírt a Portfólió.hu szemlézte.

Az internetes lap emlékeztetett: a normál benzin literenkénti ára szolgáltatótól függően 1,617–1,619 euró, az autópályákon pedig akár 1,628 euró is lehet (ma árfolyamon számolva 618–622 forint). Szombatig 1,503 euró 574 forint volt a felső határ. A dízel ára a nagyobb szolgáltatóknál a 1,817–1,824 euró közötti sávba ugrott (694–697 forint), egyes kisebb benzinkutaknál pedig még ennél is magasabb lett.

A cikk felidézte: az árakat március közepén maximálták, hogy enyhítsék az energiaárak emelkedését a világpiacokon. A múlt hét végén az ottani kormány azt mondta, hogy az intézkedést nem hosszabbítják meg, mivel a piacok stabilizálódtak. Az árstopot nem ugyanaz a kormány vezette ki, mint amelyik bevezette: április 24-én a Robert Golob által alapított frissen létrehozott balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) nyerte meg a választásokat, leváltva a Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Pártot.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Kép: Mohai Balázs