Az Európai Bizottság szerdán bemutatja a Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot, amelyben az Oroszországból származó kőolaj importjának fokozatos tilalmára tesz javaslatot – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán.

Ursula von der Leyen, az Európai Parlament plenáris ülésén, az Ukrajnában zajló háború társadalmi és gazdasági következményeiről szóló vitán elmondta, az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is. Mint fogalmazott: ez nem lesz könnyű, mert vannak tagállamok, amelyek erősen függnek ezen a téren Oroszországtól, de meg kell tenni.

A készülő hatodik Oroszország elleni szankciócsomag az orosz kőolaj importját hat hónap múlva, a finomított kőolajtermékek behozatalát pedig kilenc hónap múlva tiltanák meg, „Magyarország és Szlovákia kivételével” – írja a Politico négy diplomata forrása alapján.

Magyarország és Szlovákia a szárazföldi fekvésük miatt teljes mértékben a Barátság kőolajvezetéken kapják az orosz olajat, ezért kaphatnak felmentést az embargó alól – közölte a Portfolio a cikk alapján. A privatbankar.hu információi szerint ezt figyelembe véve az EB úgy döntött, hogy

Magyarország és Szlovákia 2023 végéig folytathatja az importot.

Az olajembargót is tartalmazó hatodik szankciós csomagról május 4-én szavaznak a tagállamok. Ahhoz, hogy életbe lépjen, az Európai Tanácsban ülő összes nagykövet jóváhagyására szükség lesz.

Az Európai Unió hatodik szankciós csomagja mások mellett olyan magas rangú katonatiszteket von az uniós megszorító intézkedések hatálya alá, akik háborús bűnöket követtek el Bucsában, vagy felelősek Mariupol ostromáért.

Kizárják a Sberbankot és az orosz médiát

A megszorító intézkedések újabb csomagja továbbá a Sberbankot és két másik nagy bankot is kizárna a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből. Emellett három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltatónak tiltja meg az uniós műsorszórást minden platformon, kábelen, műholdon, interneten és okostelefonos alkalmazásokon keresztül egyaránt – közölte az uniós bizottság elnöke.

“Ezeket a műsorszolgáltatókat a Kreml szócsöveiként azonosítottuk. Agresszíven felerősítik Vlagyimir Putyin orosz elnök hazugságait és propagandáját. Nem szabad többé lehetőséget adnunk nekik, hogy terjesszék a hazugságaikat” – fogalmazott.

Von der Leyen közölte továbbá, mivel Moszkva európai uniós könyvelőkre és tanácsadókra támaszkodik, az EU megtiltja az ilyen szolgáltatások nyújtását az orosz cégek számára.

“Putyin le akarta törölni Ukrajnát a térképről, de ez nem fog neki sikerülni. Azt akarjuk, hogy Ukrajna megnyerje a háborút. Putyinnak pedig nagy árat kell fizetnie a brutális ukrajnai agresszióért” – fogalmazott.

Mindez “kikövezi az utat” Ukrajna jövője előtt az Európai Unió felé

Az uniós bizottság elnöke beszélt arról is, hogy az EU hozzá kíván járulni Ukrajna sikeréhez a háború után is. Az újjáépítést biztosító rövid távú gazdasági támogatásról szóló makroszintű pénzügyi támogatási csomag, valamint az ukrán költségvetés közvetlen támogatása által.

Közölte, az EU megkezdte egy nagyívű helyreállítási csomag kidolgozását a beruházások ösztönzése, és a szükséges reformok meghozatala érdekében is. E csomagnak foglalkoznia kell az ukrán gazdaság gyengeségeivel, és le kell fektetnie a fenntartható, hosszú távú növekedés alapjait – mondta. Mindez “kikövezi az utat” Ukrajna jövője előtt az Európai Unió felé – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

2022plusz / MTI

MTI Fotó: Balázs Attila