Két év kényszerű kihagyás után 2022. május 7-én újra személyesen tehetik meg a hívek a Pécs és Máriagyűd közötti mintegy 25 kilométeres zarándoklat útvonalát. Idén a zarándokok Felföldi László megyéspüspök szándéka szerint – saját imaszándékaik mellett – a békéért imádkoznak majd.

„Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek… Ha betértek egy házba, először ezt mondjátok: Békesség e háznak!” (vö. Jn 14,27 és Lk 10,5) – szól az idei, immár XIV. alkalommal megrendezésre kerülő máriagyűdi zarándoklat mottója, melyhez a gyalogosan útra kelő zarándokokhoz – a hagyományokhoz híven – ezúttal is lehet kerékpárral csatlakozni.

A gyalogos zarándokok reggel 6.30 órától gyülekeznek Pécs határában a II. János Pál útján található, korábbi FEMA parkolóban, és 7.30 órakor indulnak az 58-as úton Szalánta, majd pedig a Tenkes Csárda érintésével Máriagyűdre. A kerékpáros zarándokok 8.30 órakor indulnak a székesegyháztól a kegyhelyre. A zarándoklathoz az út során bárhol lehet csatlakozni.

A Pécsről Máriagyűdre induló zarándoklatot 2009-ben szervezték meg először, akkor a Pécsi Egyházmegye alapításának ezeréves évfordulójára emlékeztek.

Mint írják: Ebben az évben abban a biztos hitben hívunk és buzdítunk minden kedves testvérünket a részvételre, hogy imáink, felajánlásaink, hálánk és kérésünk újra és újra meghallgatásra találnak. Zarándokoljanak velünk ebben az esztendőben is Máriagyűdre, hogy együtt imádkozzunk a békéért, hazánkért, egyházmegyénkért, papjainkért, családjainkért, betegeinkért!

Pécs zarándoklat

A zarándokút során, két helyszínen, Szalántán, majd pedig a Tenkes Csárdánál lehet felfrissülni, regenerálódni. A megállóhelyeken és Máriagyűdön érkezéskor szükség szerint vizet osztanak, valamint lehetőség lesz a kulacsok vízzel való megtöltésére is.

A zarándoklat ideje alatt folyamatos orvosi ügyeletet biztosítanak. Mentőautó és egészségügyi személyzet kíséri a menetet, a pihenőhelyeken orvosi sátrakat állítanak fel.

A zarándoklatot záró ünnepi szentmisét 15.00-kor mutatja be Felföldi László pécsi megyéspüspök a jelenlévő papság koncelebrálásával a kegyhely szabadtéri oltáránál.

Forrás: Pécsi Egyházmegye