Zalaegerszeg 775 esztendeje kiemelten fontos városa az országnak, teljesítményére méltán lehet büszke minden magyar – hangoztatta a megyeszékhely ünnepi közgyűlésén, pénteken a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely példamutatónak nevezte, ami Zalaegerszegen a rendszerváltást követően és az elmúlt évtizedben történt. „Sikerült megújítani a Szent Rafael megyei kórházat, megfelelő környezetet teremtve a gyógyításhoz; folyamatos és egészen lenyűgöző az északi ipari park fejlesztése, újabban a ZalaZone járműipari tesztpálya és a harckocsigyár építése” – sorolta az eredményeket.

A politikus úgy fogalmazott, mindez figyelemreméltó központtá teszi a várost immár nem csupán Magyarország, hanem egész Európa gazdasági térképén.

Zalaegerszegről „elmondhatjuk, hogy mind gazdaságát, mind kulturális, sport- és közösségi életét tekintve rohamléptekben fejlődő város” – summázta, megjegyezve, hogy minden ország olyan, amilyenek a települései: ha gyarapodnak a települések, erősödik az ország is.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester ünnepi beszédében elmondta, hogy a város napját azért tartja Zalaegerszeg minden évben május 13-án, mert 1885-ben ezen a napon vált rendezett tanácsú várossá. Az ez alkalomból tartott ünnepi közgyűlésen adták át a település legnagyobb kitüntetéseit is. Czobor Mátyás posztumusz díszpolgárrá avatása mellett Pro Urbe díjban részesült Szalai Zoltán, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főorvosa, a Szidónia-díj megalapítója, valamint Szalontai Tibor, aki szintén a megyei kórház főorvosa.

A részletes ünnepi beszámolóról a Magyar Hírlapban olvashatnak.

Fotó: MTI/Varga György