Oroszország elzárja az Európába érkező gázt a Jamal gázvezetéken – számolt be róla az Euronews. A vezeték lengyelországi működtetőjével szemben Moszkva szankciókat vezetett be. Az energiaárak hétről hétre emelkednek, a döntéssel pedig egy újabb utánpótlási vonal szűnt meg. Összességében el kell mondanunk, hogy a helyzet olyan mértékben romlott, hogy több helyen is valósággá vált a gáz és az olaj fegyverként való alkalmazása” – nyilatkozta Robert Habeck Németország gazdasági és klímaügyi minisztere.

Németország – mivel érzékenyen érinti a Jamal-vezeték leállítása – elítélte az orosz Gazprom döntését. Lengyelország panasszal élt, szerintük ugyanis a gázszállítás leállítása orosz részről szerződésszegés.

A Gazprom szintén hasonlót állít: az orosz energiaóriás szerint az európai országok azzal vétettek, hogy a szankciók miatt nem engedik a gázvezetékek karbantartását, valamint, hogy részt vegyen azoknak a cégeknek az életében, amelyekbe részvényesként befektetett.

Ide tartozik az a hír is, miszerint Oroszország pénteken leállíthatja Finnországba irányuló gázszállításait – közölte az Iltalehti. A finn lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva számolt be az oroszok figyelmeztetéséről, amelyre órákkal azután került sor, hogy Moszkva „megtorlást” helyezett kilátásba a finnek csütörtöki bejelentése miatt, miszerint az ország felvételét kéri a NATO-ba.

A tudósításban az is szerepel, hogy Észtország és Finnország már megegyezett abban, közösen bérelnek egy úszó LNG-terminált. A terv szerint Észtország és Finnország egyaránt megépíti a szükséges kikötőmólókat és bérel egy úszó LNG-terminált, amely a Finn-öböl mindkét oldalán használható lenne. A mólókat az észtországi Paldiskiben és a finnországi Inkoóban építik meg. A terminált az idén őszre kell a területre telepíteni.

Az országok együtt fizetik meg a kikötési infrastruktúra kiépítését, és a terminál bérleti díját és azt a fogyasztás mennyisége alapján osztják meg. A terv az Elering és a Gasgrid hálózatüzemeltetők együttműködésével valósul meg.

2022 plusz:

Hol van az uniós egység, a sokat hangoztatott közös olaj és gáz beszerzés? Nagy kérdés persze az is, hogy vajon kitől és mennyiért veszik majd a cseppfolyós gázt? Azt már többen is kiszámolták, hogy egyrészt az Egyesült Államokból szállítva, körülbelül háromszor drágább lesz mint a jelenlegi orosz gáz. Másrészt ha a többi nyugati ország is felfejleszti a maga LNG hálózatát és leválik az orosz gázról, akkor sokan pórul járnak majd, mert annyi cseppfolyós gázt viszont nem képes termelni és szállítani az USA. Úgyhogy körülbelül ugyanaz a helyzet alakulhat ki, mint a COVID-vakcinák esetében. Aki többet fizet, az kapja meg a gázt. Ami majd a saját lakosságának még jobban fog fájni…

Forrás: Hirado/VG

Kép: Tradewindsnews.com