Lengyelországban az ukrán menekültekről szóló törvény módosítását készítik elő, miszerint a jövőben fizetni kötelesek az állam által biztosított lakhatásért. Az illetékesek két hónapja dolgoznak a módosításon, tervezetet két héten belül jóváhagyhatja a Minisztertanács – számolt be az RBK-Ukrajina az ukrayina.pl-re hivatkozva.

A tervezetben hostelekről és szállodákról van szó, ahol jelenleg 80 000 menekült tartózkodik. „Lehetetlen, hogy az ukránok több hónapig, kizárt dolog, hogy akár egy évig tartózkodjanak ilyen helyeken. Meg kell teremtenünk a feltételeket ahhoz, hogy a hostelek és szállodáknormálisan működjenek Lengyelországban”, – mondta Karolina Lukasiewicz, a Varsói Egyetem Migrációs Tanulmányok Központja munkatársa.

A szakértője kifejtette, egyre gyakrabban fordulnak elő olyan helyzetek, amikor a menekültek dolgoznak, tisztességes meg tudnak élni, viszont az állam állja tartózkodásuk költségeit. Eközben a hatóságok a menekültek lakhatásának részleges kifizetését fontolgatják: az időseket, a fogyatékkal élőket és a sokgyermekes egyedülálló anyákat mentesítenék a fizetés alól. Maciej Duszczyk professzor, a Varsói Egyetem Migrációs Tanulmányok Központjának munkatársa elmondta, ki kell egyenlíteni a lengyelek és ukránok helyzetét, ez utóbbiak nem függhetnek az állami segélytől.

A módosítással elkerülhető a politikai kizsákmányolás, és a jobboldali csoportok azon vádaskodásai, miszerint, a lengyelek villanyáram nélkül élnek, az ukránok pedig ingyen laknak háromcsillagos szállodában, fogalmazott a professzor. Augusztus végén a becslések szerint megközelítőleg 2,2 millió ukrán élt Lengyelországban: közel 1 millió menekült és megközelítőleg 1,2 millió ukrán állampolgár, aki már a háború előtt Lengyelországban élt és dolgozott.

Forrás: TV21 Ungvár

Kép: Karpataljalap.net