Moszkvába vezetett a külgazdasági és külügyminiszter húsvét utáni első útja; Szijjártó Péter a magyar energiaellátás biztonságához szükséges együttműködés legfontosabb kérdéseiről folytat tárgyalásokat.

A hátunk mögött hagyott telet Európa az extrém enyheség miatt energiaellátás szempontjából megúszta. A Nemzetközi Energiaügynökség figyelmeztetése azonban egyértelmű: az újrainduló kínai gazdaság radikálisan megnövekedő energiaigénye és az európai energia infrastruktúra fejlesztésének rendkívül lassú üteme miatt az igazi nehézséget a soron következő tél fogja jelenteni – figyelmeztetett Szijjártó Péter ma reggel a közösségi oldalán.

A külgazdasági és külügyminiszter posztjában kiemelte, hogy Magyarország energiaellátásának biztonságához a gázszállítások, a kőolajszállítások és a nukleárisfűtőanyag-szállítások zavartalanságára van szükség. Ezen három feltétel teljesüléséhez pedig a magyar–orosz energetikai együttműködés zavartalansága szükséges. „Ez nem politikai ízlés, hanem fizika kérdése” – szögezte le.

A tárcavezető az ünnep utáni első napot Moszkvában tölti, ahol a magyar energiaellátás biztonságához szükséges együttműködés legfontosabb kérdéseiről folytat tárgyalásokat Alexander Novakkal, az energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel, majd pedig Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával.

Forrás: Magyar Hírlap

Kép: Facebook