Nyolc százalék fölött van már a babakötvény kamata, ami vonzó megtakarítási lehetőséget jelent az újdonsült szülőknek. Januárban pedig duplájára nőtt a befizetések után járó állami támogatás. A kockázatkerülő, lakossági befektetések között a babakötvény az infláció várható további emelkedésével később csak még ígéretesebb megoldás lehet.

Az előrelátó szülő, amennyiben a lehetőségei engedik, gyermeke jövőjéről már az első pillanattól kezdve igyekszik gondoskodni. Vajon hogyan alapozhatja meg anyagilag a leghatékonyabban a kis jövevény sorsát? Valószínűleg ahány család, annyi válasz érkezik erre a kérdésre. A szülők, nagyszülők gyakran kockázatkerülő befektetésben gondolkodnak, készpénzben, bankbetétben, netán valamilyen állampapírban. Egy megoldás azonban valamennyit felülírja a kockázatmentes befektetési hozamok között: a babakötvény.

Egy termék, aminek jót tesz az infláció.

Mivel a babakötvény is állampapír, rá is vonatkoznak a kamatadó-mentességi kedvezmények, továbbá az illetékmentes befektetés lehetősége. A konstrukció kamata kimagasló, hiszen az inflációnál 3 százalékponttal többet, azaz évi 8,1 százalékot fizet, ami manapság és a következő időszakban – a pénzromlás átlagos ütemének szinte biztosra vehető emelkedésével – egyre csak növekszik. (A babakötvény kamatbázisa megegyezik a kamat megállapításának évét megelőző naptári évre a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos infláció százalékos mértékével.)

Ráadásul a befizetéseket 10 százalékkal, de legfeljebb évi 12 ezer forint értékben ösztönzi az állam, így egészen évi 120 ezer forintig, azaz havi 10 ezer forintig növelhető a gyermekünknek szánt megtakarítás. Persze ennél nagyobb összeget is be lehet rendszeresen fizetni, de évi 120 ezer forint befizetés felett már nem emelkedik tovább az állami támogatás mértéke.

Ha figyelembe vesszük, hogy évi 120 ezer forintig, vagyis havi 10 ezer forintig jár a befizetés utáni állami támogatás, akkor – eddig a megtakarítási összegig – jelenleg egészen biztosan nem találunk jobb kockázatmentes befektetést újszülött gyermekünknek – jelentette ki a Magyar Nemzet megkeresésére a pénzügyi konstrukciók összehasonlításával foglalkozó BiztosDöntés.hu alapítója és megtakarítási szakértője. Gergely Péter felsorolta: a kamatadó-mentesség, a befizetés után járó állami támogatás, a kimagasló, infláció mértékén felüli további 3 százalékos kamat, a teljes adó- és járulékmentesség a pénz felvételekor, végül pedig a befektetés tranzakciósilleték – mentessége minden más kockázatmentes befektetéshez képest a babakötvényt hozza ki a befutónak.

Ez azt jelenti, hogy miután a Magyar Államkincstár (MÁK) értesül a gyermek születéséről, az állam egy egyszeri, jelenleg 42 500 forintos életkezdési támogatást helyez el egy letéti számlán, az úgynevezett Start számlán. Ehhez kapcsolódóan a szülők vagy közeli hozzátartozók további rendszeres vagy eseti megtakarításokat fizethetnek a gyermek számára, Start értékpapírszámlát is nyithatnak. A kamatokkal növelt megtakarításokat a gyermek a 18. életévének betöltése után veheti fel.

Forrás: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Pixabay/illusztráció