Bemutatták az Örök hűség című filmet az Operettszínházban. A Dolhai Attila Szétszakítottak című drámája alapján készült zenés színház–film egy temesvári család valós történetén alapul, akiket a trianoni döntés szétszakított. A filmet június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a Duna TV is bemutatja.

Az Örök hűség című filmben Bor Mihály meséli el családja valós történetét. 1920-ban váltak vagonlakókká, mert a családfő nem volt hajlandó aláírni a Román Királyság iránti hűségnyilatkozatot.

A gimnáziumigazgató édesapa feleségével és gyerekeivel Temesváron élt, és nagy tiszteletnek örvendtek a város polgárainak körében. A legidősebb fiút behívták katonának, annak ellenére, hogy egyetemistaként felmentés járt neki. A történet szerint ezután a középső fiú Pestre indult, hogy megmentse a testvérét.

A filmben már vége az első világháborúnak és a magyar katonák tömegével térnek haza a frontról. A trianoni békediktátum után sorra vesznek el a városok és falvak. Temesvár román kézre kerül, míg a Felvidéket Csehszlovákiához csatolják.

Az új határok meghúzása pedig teljesen felborítja a magyar családok életét,

és arra kényszerülnek, hogy egy marhavagonban éljenek a pályaudvaron.

A film Dolhai Attila Szétszakítottak című drámája alapján készült. Alkotói azt akarták elérni, hogy az emberek ne csak könyvekből tanuljanak a trianoni békediktátumról, hanem fizikailag vagy érzelmileg is legyen olyan élményük, amelyhez köthetők az ismeretek.

Szeretnénk, ha az iskolákban is bemutatnák ezeket a filmeket, mert megrázó és elgondolkodtató azt átélni, hogy egyik pillanatról a másikra elveszik az otthonod. Emellett szeretnénk elvinni ezt a filmet a színházakba is ajándékba bemutatni – magyarázta Iványi Marcell rendező, producer az M1 Ma reggel című műsorában.

Célunk volt az is, hogy ezt az őrült helyzetet átfordítsuk költészetté, képekké. Németh Ákos forgatókönyvíróval közösön döntöttük el, hogy egy vasúti makettasztal lesz a megoldás erre. Német Marcell,

aki életében először játszik filmben, narrálja is a történetet, és végigvisz minket az epizódokon

– részletezte.

Kiemelte, az elhangzó dalokat Cári Tibor zeneszerző és Dolhai Attila írta közösen.

Dénes Viktor színész, a film egyik főszereplője elmondta, ez a film egy üggyé vált az egész társulat számára, és olyan lelkesedéssel és közös erővel készült, ami igazán egy csapatmunka.
Remélhetőleg az eredménye a nézőkhöz is vissza fogja igazolni”.

A filmet június 4-én, a nemzeti összetartozás napján délután a Duna TV is bemutatja. 

Forrás: M1 / hirado.hu

Fotó: Részlet az Örök hűség című filmből