A felvidéki magyarok kitelepítéséről szóló dokumentumfilmet vetít a Duna.

Baska József képzőművész gyermekkorának történetén keresztül több ezer Csehszlovákiából kitelepített magyarnak állít emléket. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film televíziós premierje január 22-én 19:50-kor lesz a Dunán.

A felvidéki magyarság kitelepítése és annak következményei a magyar történelem máig kibeszéletlen, sötét fejezeteihez tartoznak, a témával foglalkozó filmek pedig szinte teljesen hiányoztak a magyar kulturális életből. Baska Barbara grafikusművész, operatőr, filmrendező nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy festőművész édesapja, Baska József történetét egy lírai hangvételű dokumentumfilmben mutassa be. A rozsnyói Baska családnak 1947 januárjában kellett a Szudéta-vidékre való kitelepítés elől egyetlen éjszaka alatt, szekérháton Magyarországra menekülnie.

„A nagymamám sosem beszélt a kitelepítésről, de édesapám mindig: leírta, lerajzolta, lefestette. A szekér, az állandó úton levés, a menekülés visszatérő motívuma volt. Azok helyett szólt, akik a traumáik miatt képtelenek voltak erre, mi pedig ezt az utat folytattuk a dokumentumfilmmel. Alkotóként úgy gondolom, óriási jelentősége van annak, hogy a magyar kultúra napján mutatja be a Duna a nagyközönségnek”

– hangsúlyozta Baksa Barbara a közmédia kulturális csatornájának Librettó című műsorában.

Bár a második világháborút követő politikai döntések közel 80 éve történtek, az akkor elszenvedett traumák a gyermekek és unokák sorsára a mai napig hatással vannak.

A Baska magyarul beszél című film producere, Csáky Attila szerint filmjük a magyar történelem súlyos kataklizmáját úgy mutatja be, hogy közben a leszármazottaknak is segít a tragédia feldolgozásában. Vajon képes a művészet egy generáción ejtett történelmi sebet gyógyítani? Lehet a hazának, a szeretetnek és a művészetnek határt szabni? És ami talán a legfontosabb: az utánunk következő nemzedék számára vajon csak kérdéseinket adjuk tovább, vagy válaszokat is kaphatnak tőlünk? Ezeket a kérdéseket tárgyalja a Baska magyarul beszél című történelmi dokumentumfilm.

Baska magyarul beszél – a magyar kultúra napján, január 22-én 19:50-kor a Dunán.

hirado.hu

Kiemelt kép: Facebook/Ma7.sk